Ga naar Content

De onstuitbare opmars van de deeleconomie

AMSTERDAM De opmars van de deeleconomie is niet te stuiten. Met name jongeren ontdekken dat huren, leasen of lenen een makkelijke manier is om het leven aangenamer te maken. Gemak staat daarbij voorop.

Harry Luijt uit Ouderkerk aan de Amstel geniet dagelijks van zijn boot. Als het mooi weer is, gaat hij het water op voor een fijn tochtje, het onderhoud ziet hij als tijdverdrijf en als hij thuis zit geniet hij van het uitzicht op zijn boot. Hoewel het een dure hobby is, peinst Harry er niet over om zijn dierbare bezit te verhuren. Maar mensen als Harry zijn er steeds minder.

Thijs Janssen van Barqo ziet dat steeds meer particulieren via zijn verhuurplatform een boot huren of verhuren. Wie een dagje het water op wil, kan kiezen tussen een sloep, kruiser of zeilboot. En dan niet met een afgeragde huurbak maar met een schip met een verhaal dat door de eigenaar wordt gekoesterd. Want waarom laat je dat dure schip maandenlang werkloos in de haven liggen als je er ook liggeld mee kunt terugverdienen? 

'Sportwagen huren'
Harmen van Sprang van ShareNL ziet de deeleconomie in tal van branches oprukken. Omdat je in de Amsterdamse binnenstad een dure parkeervergunning nodig hebt, kiezen steeds meer (jonge) mensen ervoor alleen een auto te huren als ze er een nodig hebben. Volgens hem is de stad niet berekend op één of twee auto per huishouden, en hebben veel mensen het geld er niet voor over. "Als je een keer indruk wil maken op je vrienden, kun je beter een dag een sportwagen huren." 

Ook deelfietsen zijn niet aan te slepen. Jongeren willen gemak en dat mag best wat kosten. Voor een Swapfiets betaal je 15 euro per maand en dan heb je er nooit meer omkijken naar. Het alternatief is een tweedehandsje, maar daarvoor moet je af en toe naar de fietsenmaker of bereid zijn je eigen handen vies te maken. Waarom zou je, als je voor nog geen 20 euro per maand op een heuse VanMoof-hipsterfiets door de stad kunt racen? 

Levensstijl
Wat ooit begon met het lenen van de ladder en de boormachine, is uitgegroeid tot een levensstijl. Wonen in een gehuurd micro-appartement waar je kunt slapen, douchen en een maaltijd opwarmen. Koffie drink je om de hoek, waar je ook werkt op je laptop. Vrienden zie je in de kroeg en als je het zat bent, stop je alles in je koffer en ga je aan de andere kant van de wereld vrolijk verder waar je gebleven bent. 

En Harry geniet van het uitzicht op het water van de Amstel, met aan de steiger zijn eigen motorkruiser. 

Foto: NH Nieuws