Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlems veilinghuis verkoopt onbekende brieven van Mata Hari

18 mei 2018, 13.34 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM Het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper Veilingen verkoopt op 30 mei tien bij de buitenwereld onbekende brieven die Mata Hari aan schilder en tekenaar Piet van der Hem schreef. De epistels zijn ingebracht door een nazaat van een advocaat die Van der Hem ooit heeft bijgestaan. De raadsman zou de brieven als vergoeding hebben ontvangen.

Het was bekend dat de exotische danseres en de beeldend kunstenaar elkaar goed kenden; Van der Hem (1885-1961) portretteerde Mata Hari (1876-1917) een paar keer. Bij Bubb Kuyper denken ze het hunne van formuleringen als 'Je t'embrasse et je t'aime' ('Ik omhels je en ik hou van je'), al zijn er verder geen bewijzen van een romantische relatie.

Lees ook: Rijksmonument Mata Hari gerenoveerd

De brieven gaan over van alles en nog wat: over de portretten, over het dansen, over een misstap die Mata Hari daarbij maakte door een gat in de vloer en over het Nederlandse publiek dat volgens de danseres zo provinciaals zou zijn geweest, dat het alles van buiten maar lelijk had gevonden. Bubb Kuyper verwacht dat de brieven minimaal 25.000 euro opleveren.

Afgelopen jaar is met onder meer een tentoonstelling en een ballet herdacht dat Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden, zoals Mata Hari werkelijk heette, in 1917 werd geëxecuteerd. Dat gebeurde nadat ze door de Franse geheime dienst op verdenking van spionage was opgepakt en tegenstrijdige verklaringen had afgelegd.