Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

Expeditie Juttersgeluk: 900 vrijwilligers maken de Nederlandse stranden schoon

17 mei 2018, 23.16 uur

ZANDVOORT "We richten ons vooral op de peuk. Wist je dat één sigarettenfilter acht liter zeewater kan vervuilen?" zegt Joos Versfelt van Stichting Juttersgeluk. Ze is één van de vele jutters die vandaag het strand van Zandvoort afspeuren naar achtergelaten en aangespoeld vuil.

Stichting Juttersgeluk zet zich al een aantal jaar in om de Nederlandse stranden schoon te krijgen en het gevonden afval te recyclen. Dat doen de medewerkers samen met honderden vrijwilligers, onder wie veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Zo kunnen we ons allemaal nuttig maken voor een schoner strand, wie wil dat nou niet", aldus Joos.

Peuken
Eén van de vrijwilligers is Marina. Ze zit in een rolstoel en heeft een speciale gieter op haar schoot staan waar de anderen de peuken in werpen. De gieter heet Tine. Op een ander strand gooien ze de peuken in Nico, de mannelijke variant. "Ik vind een schoon strand belangrijk, anders wordt het zeewater vies", zegt Marina. Een andere vrijwilligster loopt verbaasd over het strand. "Zoveel rotzooi, terwijl er eigenlijk overal prullenbakken staan."

Eind mei schoon
Expeditie Juttersgeluk 2018, zoals het evenement heet, duurt tot eind mei. "We werken in totaal met zo'n 900 vrijwilligers in een ploeg Noord en een ploeg Zuid. Eind mei eindigen we in Vlissingen en Delfzijl en dan hopen we dat alle stranden schoon zijn", zegt Joos. Marina blijft vandaag, net als de meeste andere jutters, gewoon in Zandvoort. In de volgende kustplaats staat er wel weer een nieuwe groep vrijwilligers met emmers te wachten.

NH/Paul Tromp