Noord-Holland

Alleen maar blije gezichten bij aangepaste sportdagen in Zaandam

17 mei 2018, 19.20 uur

NH Nieuws / Wessel Hagen

ZAANDAM - ZAANDAM Meer dan 400 leerlingen van het speciaal onderwijs in de Zaanstreek hebben de afgelopen dagen volop genoten van de Special Olympic sportdagen. Bij Sportpark de Kuil maakten de kinderen kennis met zeven sporten. "Tennis was het leukst want daarbij kan je hard meppen", aldus deelnemer Danny.

De sportdagen van gisteren en vandaag werden georganiseerd door onder meer Fonds Gehandicaptensport en Sportservice Zaanstreek-Waterland. "Het doel is om kinderen met een beperking ervoor te interesseren structureel meer te bewegen", zegt Hans Sanders van het Platform Aangepast Sporten Zaanstreek. "Deze kinderen krijgen veel prikkels en hoppen van het een naar het ander. En dan doen ze uiteindelijk niks. Met deze dagen hopen we ook bij de ouders bewustzijn te creëren om dat bewegen bij de kinderen erin te houden."

De kinderen rouleerden tussen verschillende sporten, variërend van hockey, tennis, voetbal, judo en dansen. "Ik vroeg een jongetje wat hij het leukst vond om te doen en ik zag hem in paniek omdat hij gewoon niet kon kiezen", vertelt Kelly Tiggelman van het team Sportservice Zaanstreek-Waterland. "Atletiek, dat was wat hij uiteindelijk het leukst vond. De gesprekken met de kinderen vind ik het allerleukste."

Stoeien
Daan heeft een duidelijke afkeur voor bepaalde sporten. "Dansen en judo vind ik niet zo leuk, die zijn zo saai." Maar als hij een uurtje later met anderen heeft gestoeid op de judomat, moet hij toegeven: "Toch wel leuk."

Blije gezichten waren overal te zien. En tot slot was er ook nog een feest voor alle deelnemers. Uit handen van niemand minder dan burgemeester Jan Hamming kregen de scholieren allemaal een medaille omgehangen. "Ik weet al precies waar hij komt te hangen", zegt een van de leerlingen. "In mijn kamer."