Noord-Holland

NL
V

Hells Angels Haarlem: Niets te maken met brand en kogelgaten sporthal De Weijver Hoogwoud

17 mei 2018, 17.35 uur · Aangepast 17 mei 2018, 19.26 uur · Foto: HFV Photo Services

AMSTERDAM Hells Angels in Haarlem hebben naar eigen zeggen helemaal niets te maken met brandstichtingen en beschietingen bij sporthal De Weijver in Hoogwoud. De motorclub wordt al jaren gelinkt aan terreur een bedreigingen van eigenaar Sjaak Kalverboer. Hells Angels-president Lysander de R. sprak er vandaag voor het eerst over voor de rechtbank in de beveiligde bunker in Amsterdam. "Ik vind het vreselijk voor die man, maar ik heb er niets mee van doen."

Vandaag begon de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de drie kopstukken van de Haarlemse motorclub. Zij zijn in januari 2017 met alle clubgenoten opgepakt. De gewelddadigheden in Hoogwoud maken onderdeel uit van een waslijst aan strafbare feiten die aan het trio ten laste is gelegd: leiding geven aan een criminele organisatie, openlijk geweld, zware mishandeling, afpersing, drug- en wapenbezit.

Beschoten
Haarlemmer Lysander de R. en Alkmaarder Frank L. zijn volgens het openbaar ministerie onder meer verantwoordelijk voor de ellende die Sjaak Kalverboer in Hoogwoud is aangedaan. De sporthal werd twee keer beschoten en twee keer is er brand gesticht. Ook is een auto in brand gestoken.

Tijdens de zitting vandaag namen de twee Angels met klem afstand van de beschuldiging van geweld tegen de sporthal. Die terreur zou zijn ontstaan na een conflict met motorclub Rogues uit Hoogwoud. Deze motorliefhebbers organiseerden jaarlijks een choppershow in de sporthal van Klaverboer. De Hells Angels zouden dit willen dwarsbomen na een vechtpartij tussen Lysander de R. en een Rogues-lid in Klazienaveen.

Lees ook:  Angels gelinkt aan beschietingen De Weijver

Furieus
De president was furieus over de beschuldiging aan zijn adres: "Ik word er doodziek van, dat ik word afgeschilderd als brandstichter. Ik heb nog nooit een dreigement gestuurd naar die meneer. Ik ken hem persoonlijk niet en vind het heel naar voor hem waar hij in verzeild is geraakt." Ook Frank L. was fel in zijn antwoord:
"Ik heb nooit opdracht gekregen of gegeven voor brandstichting. Ik vind het vreselijk erg. Je schrikt als je hiervan hoort. Ik weet er niets van af."

De rechtbank las een rechtbankverklaring voor van Klaverboer die nooit meer een choppershow wil organiseren. Zijn vrouw en dochter wonen niet meer thuis, het gezin zit in therapie, Klaverboer leed tot 40.000 euro schade en zakelijk en privé is de beveiliging opgeschroefd. "Deze terreur duurt al drie jaar. Daarom stoppen we met de choppershow ook al scheelt ons dat veel inkomsten", liet Klaverboer weten.

Spiegel
De drie Hells Angels trokken vandaag fel van leer tegen het openbaar ministerie die hun motorclub ten onrechte zou afschilderen als een zwaar criminele organisatie. Het OM baseert zich daarbij vooral op afgeluisterde gesprekken. "Dit dossier heeft mij een spiegel voorgehouden", reageerde Lysander de R., "ik moet op mijn taal gaan letten. Het is agressief en lelijk en dat neem ik mezelf kwalijk. Daardoor krijgt je een heel verkeerd beeld." Maar vervolgens schreeuwde hij even later tegen de officier van Justitie: "Ik luister nu al 1,5 jaar naar jullie tering-gezeik."

Lees ook: Vriendin-baas-motorclub-Hells-Angels-zijn-stelletje-randdebielen-en-kunnen-me-gestolen-worden

Dat de Angels onderling erg grof in hun taalgebruik zijn, wil volgens de verdachten dat nog niet zeggen dat ze ook gewelddadig zijn. "Gaat u mij nou veroordelen over schietpartijen, of over mijn slechte taalgebruik? U denkt toch niet dat wij schietend door de stad rijden?", zei Lysander de R. geirriteerd. En verdachte Richard van der H, die Lysander onderling  'Kleine Hitler' noemt: "Er is geen bloedspat in het hele dossier gevonden."

Koorknaap
De Angels hielden de rechters voor dat hun taalgebruik over doodschieten en dergelijke moet worden gezien 'als een dolletje". Jongens onder elkaar, Stoere grootspraak. Wel gaf Lysander aan dat hij vroeger wel een wapen droeg. "Ik ben geen koorknaap, geen kneus en geen nerd. Ik zit bij een motorclub en ben geen stumperd."

De zaak tegen de Hells Angels gaat 31 mei verder. Tegen zes andere verdachten en de vrouw van de president Lysander is al 2,5 tot 3,5 jaar celstraf geëist. Op 18 juli worden de uitspraken verwacht.