Noord-Holland

'Trek metro Amsterdam door naar haven IJmuiden'

17 mei 2018, 18.46 uur

ANP / NH Nieuws
ANP / NH Nieuws

IJMUIDEN - IJMUIDEN De metro van Amsterdam moet worden doorgetrokken naar IJmuiden, met een station bij de aanmeerhaven voor cruiseboten in de IJmondhaven. Dit idee wordt geopperd nu Amsterdam heeft besloten haar cruiseterminal te verhuizen naar een buurgemeente.

Gisteren onthulden de nieuwe coalitiepartijen in Amsterdam een pakket aan maatregelen om het massatoerisme in de hoofdstad verder terug te dringen. Zo moeten touringcarbussen en cruiseschepen voortaan toeristen buiten de stad afzetten.

In IJmuiden wordt gehoopt dat de cruiseboten die nu nog naar Amsterdam gaan, voortaan aanleggen in de IJmuidense haven. Deze haven wordt nu ook al gebruikt door veel cruiseschepen die de tocht over het Noordzeekanaal 'te duur' vinden. Passagiers worden vervolgens per bus naar het centrum van Amsterdam gebracht.

  

Lees ook: IJmuiden wil Amsterdamse cruiseschepen wel hebben

Stadspark
In de toekomst zouden die duizenden toeristen best wel eens per spoor richting Amsterdam kunnen worden vervoerd. Onder meer aanstaand wethouder Jeroen Verwoort (VVD) van de gemeente Velsen, waar IJmuiden onder valt, oppert het doortrekken van de Amsterdamse metro. "Een metroverbinding misschien een oplossing? Kan Spaarnwoude ook een halte krijgen en een soort stadspark worden", schrijft Verwoort op Twitter.

Een andere gebruiker van Twitter stelt voor om IJmuiden aan te sluiten op de beoogde metroverbinding naar Haven-Stad, een nieuwe woonwijk in de haven van Amsterdam: "Kom maar door met de metro IJmuiden-Haven-Haven Stad-Houthavens-CS-IJburg-Almere!"

Bekijk hieronder een visualisatie over hoe de metrolijn in de toekomst zou kunnen lopen:

Punt van discussie
Het openbaar vervoer tussen Amsterdam en IJmuiden is al jarenlang punt van discussie. Sinds 1983 is IJmuiden niet meer aangesloten op het spoor. Tussen 1998 en 2014 voer een snelle boot tussen beide steden, maar ook die werd uiteindelijk opgeheven. Tegenwoordig rijdt er alleen een lijnbus tussen het strand en station Amsterdam Sloterdijk.