Ga naar Content

Fotoboek: ode aan de treurigheid van het Chin. Ind. Spec. Rest.

WARMENHUIZEN Gele naamborden, rode plakletters, bemoste lichtbakken: beter kan het niet naar mening van de Amsterdamse journalist Mark van Wonderen. Hij trok een jaar lang door heel Nederland om foto's te maken van Chinese restaurants. Het boek met alle 1.099 gevels is gisteren verschenen. "De treurigheid is wonderschoon."

Restaurant Peking aan de Dorpsstraat in Warmenhuizen voldoet aan alle eisen voor het nieuwe boek van journalist Mark van Wonderen. Hier kwam hij vroeger altijd met zijn ouders. "Kijk nou die letters 'chin. ind. spec. rest.' dat zie je heel vaak. Het plakplastic op de ramen is helemaal verweerd. Binnen zie ik versleten rood tapijt en een aquarium. Hier klopt alles. Fantastisch!" 

Lees ook: Journalist maakt fotoboek van Chinese restaurants

De eerste foto die Van Wonderen maakte was van een Chinees restaurant in Anna Paulowna. "Het was best treurig om te zien. Daar houd ik wel van en toen viel het me op dat er in heel veel plaatsen nog meer van die treurige restaurants stonden. Ik ben meer foto's gaan nemen en zo werd het langzamerhand een heel project. Hier, kijk, Den Helder...ook een pareltje."

Hollands erfgoed
Met het verschijnen van het fotoboek vraagt de fotograaf ook aandacht voor een verdwijnend fenomeen. Veel Chinese restauarant dreigen te verdwijnen door gebrek aan opvolging. Dat vindt Van Wonderen pas echt treurig: "Die echte Hollandse Chinees verdwijnt steeds vaker. Het wordt omgebouwd tot wokrestaurant of sushibar en zo verdwijnt gewoon een stuk cultureel erfgoed. Daarom is dit boek er dus nu."