Noord-Holland

Voor- en tegenstanders Cultuurcluster krijgen duizenden euro's campagnegeld

17 mei 2018, 17.15 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

ZAANDAM - ZAANDAM De referendumcommissie van Zaanstad heeft gisteren bekendgemaakt welke initiatieven rondom de kwestie-Cultuurcluster geld krijgen om campagne te voeren voor of tegen de komst van het nog te realiseren cultuurcentrum.

Zowel voor-als tegenstanders hebben duizenden euro's gekregen om campagne-activiteiten te betalen. Er is ongeveer 12.000 euro toegekend aan het voor-kamp, 17.300 euro aan het tegen-kamp en nog zo'n 14.600 euro zal worden gegeven aan 'activiteiten van neutrale aard'. De toekenning gebeurde naar aanleiding van gesprekken met voor- en tegenstanders. 

'Waardevolle gesprekken'
"De gesprekken met de initiatiefnemers hebben ons een goed beeld gegeven van de betrokkenheid van deze initiatiefnemers bij het referendumonderwerp. Deze betrokkenheid komt met alleen een aanvraagformulier niet altijd tot zijn recht. Het waren dan ook goede en waardevolle gesprekken", aldus Marion Veerbeek, voorzitter van de Referendumcommissie.

Het Cultuurcluster, of het Cultuurhuis, is een initiatief van de gemeente Zaanstad om een plek te creeëren waar veel culturele instanties bij elkaar zitten. Het plan is om dit Cultuurcluster bij het station van Zaandam te plaatsen. "Het is een ontmoetingsplek waar culturele organisaties bijzondere samenwerkingen kunnen aangaan die het culturele aanbod in Zaanstad een impuls geven," aldus de website van de gemeente Zaanstad.

Kultuurklutsers
Een aantal inwoners van Zaandam dat het niet eens is met het Cultuurcluster, heeft zichzelf de Kultuurklutsers gedoopt. Ze vinden dat de gemeente te veel geld uitgeeft aan de culturele ontmoetingsplek. Deze Kultuurklutsers zijn dan ook de organisatoren van het referendum

Het referendum wordt op woensdag 20 juni gehouden.