Noord-Holland

NL
V

Locatie bushalte Beverwijk zorgt voor onrust: "Dit is levensgevaarlijk"

17 mei 2018, 19.14 uur · Aangepast 17 mei 2018, 19.32 uur

BEVERWIJK Het is wachten op ongelukken. Dat stellen buschauffeurs en bezoekers van het ziekenhuis in Beverwijk. Voetgangers op het zebrapad worden hier vaak verrast door automobilisten die de bus bij de halte op de Vondellaan inhalen. "Dit is levensgevaarlijk, je ziet ze niet aankomen."

Anneke de Graaf spreekt geen woord Spaans. Dit is een situatie die snel moet veranderen. "Dit gaat een keer fout. Ik heb het meegemaakt en dan ik: oh, oh, blijf nou achter die bus zitten", vertelt ze vlak voor ze het ziekenhuis bezoekt. "Mensen die de oversteek willen maken verwachten totaal geen auto", aldus De Graaf, die hoopt dat de gemeente wil luisteren.

Peter Kuil, al meer dan 45 jaar beroepschauffeur, kan er kwaad om worden. "Er zijn al verschillende mensen die flink op hun rem moesten staan omdat er mensen achter de bus vandaan komen en het zebrapad overstaken", aldus de Beverwijkse buschauffeur. Hij pleit voor een inpandige halte. "Een oplossing waarbij het gevaar gewoon een stuk minder groot is dan nu."

Verkeersdeskundige
Verkeersdeskundige Max van Kelegom snapt de onrust die er is. "Het is sowieso al niet 'je van het' als ik zie hoe hier de automobilisten het zebrapad naderen. Dat komt wellicht doordat ze zich focussen op de kruising verderop", vertelt hij na een observatie tegen NH Nieuws. 

Van Kelegom stelt dat volgens de regels die er zijn niet gekozen had moeten worden voor een halte vóór het zebrapad. "Volgens het boekje moet die na de oversteekplaats komen te liggen. Dat maakt het voor iedereen een stuk duidelijker."

Motie
Oppositiepartij SamenBeverwijk laat weten snel actie te willen zien van het gemeentebestuur. Ze dienen een motie in. "De gemeente moet gaan luisteren naar de expertise vanuit de samenleving. De mensen die er gebruik van maken, en vooral de buschauffeurs", aldus Bal.

Het zou de tweede keer binnen een jaar zijn dat deze halte verplaatst zou moeten worden. "Er is toen niet goed geluisterd. Dat is jammer, maar geen reden om de halte nu niet te verplaatsen. Veiligheid van de mensen gaat hier voorop." 

Reactie gemeente
Het gemeentebestuur laat in een reactie weten dat de verkeerssituatie op de Vondellaan niet optimaal is. Om die reden wil het bestuur bij een grootscheepse renovatie in 2021, met een nieuwe inrichting de situatie verbeteren. Vanwege de beeldbepalende bomen langs de weg ziet het bestuur op korte termijn geen mogelijkheid om de halte te verplaatsen.

Er zijn bij de gemeente geen klachten bekend.

NH / Dennis Mantz