Noord-Holland

In beeld: precies 90 jaar geleden begonnen de Olympische Spelen in ons land

17 mei 2018, 15.40 uur · Aangepast 17 mei 2018, 15.55 uur

ANP Historisch Archief
ANP Historisch Archief

AMSTERDAM - AMSTERDAM Voorlopig hoeven we niet te rekenen op een editie van de Olympische Spelen in Nederland, maar precies 90 jaar geleden startte het enorme sportfestijn voor de eerste en enige keer in Amsterdam. NH Nieuws nam een kijkje in het fotoarchief van 1928.

De Olympische Spelen verliepen in 1928 in twee delen. Zo was de officiële openingsceremonie pas op 28 juli, maar werd er precies 90 jaar geleden al gestart met de hockey- en voetbalwedstrijden van het toernooi. De eerste wedstrijd die op het programma stond, was het hockeyduel tussen Nederland en Frankrijk.

De Spelen in Amsterdam hadden een bijzondere primeur: in het Olympisch Stadion werd voor het eerst de tegenwoordig alombekende Olympische vlam ontstoken. Dat gebeurde toen niet door een prominent figuur, maar 'gewoon' door een medewerker van het gasbedrijf.

Tekst loopt door onder de foto

Ook opvallend is dat het wereldwijd gebruikte verkeersbord om te parkeren is bedacht voor de Olympische Spelen in Amsterdam. De gemeente verwachtte grote drukte en bedacht daarom een simpel bord om alle autobezitters naar speciaal aangelegde parkeerplekken te leiden. 

Nederland eindigde op de Spelen in het thuisland overigens als achtste op de medaillespiegel. Met zes gouden, negen zilveren en vier bronzen medailles wist Nederland negentien plakken te behalen.