Whatsapp

Noord-Holland

Op safari met Andrew langs 111 Haarlemse plekken die je gezien moet hebben

16 mei 2018, 22.22 uur · Aangepast 16 mei 2018, 22.54 uur · Door Dimitri Walbeek

HAARLEM Journalist en voormalig NH Nieuws-hoofdredacteur Andrew Groeneveld lanceerde vandaag zijn boek '111 plekken in Haarlem die je gezien moet hebben'. NH Nieuws ging met hem op pad langs nummer 6 en nummer 94. "Je woont dertig jaar in de stad, maar je hebt eigenlijk nog geen idee wat er in die stad gebeurt. Ik ben op safari gegaan in de stad. Ik heb de stad opnieuw geschilderd."

Groeneveld stuurt toeristen naar de mooiste plekjes buiten de gebruikelijke trekpleisters om. Haarlemmers laat hij opnieuw kennismaken met de stad. Zoals met nummer 94: café Wapen van Kennemerland, in de volksmond beter bekend als De Stinkende Emmer. "Op een paar minuten van het centrum, je pakt de fiets en een paar minuten later en je zit in een totaal ander gebied voor je gevoel", aldus Groeneveld

Beroemde Haarlemmers
Nummer zes is volgens Groeneveld het best bewaarde geheim van Haarlem: de begraafplaats aan de Kleverlaan. "Een heel eerbiedwaardige plek vol monumenten en vol graven van beroemde Haarlemmers. Jaap Eden, de oud-wereldkampioen wielrennen en Hendrik Lorentz, de Nobelprijswinnaar."

Ook schrijft Groeneveld in het boek over een monument voor zeven meisjes, die in februari 1945 omkwamen bij een beschieting door een Engels jachtvliegtuig. Het waren kinderen van het personeel van drukkerij Joh. Enschedé, die onderweg waren naar pleeggezinnen op het platteland.

Geheime binnentuinen
Hij kwam op plekken die hij 'niet doorsnee' noemt, in geheime binnentuinen en de allerkleinste dierentuin ter wereld, Artisklas. Maandenlang heeft hij aan het boek gewerkt en zwierf Groeneveld door de stad waar hij al decennia woont. Maar daar is nu een einde aan gekomen. Hij is verhuisd naar Velp. Kon hij geen Haarlem meer zien? "Nou, ik wilde een huis met heel veel groen eromheen. Dat kon ik in Haarlem niet betalen. Daarom zijn we verhuisd, anders was ik gewoon in Haarlem gebleven."

Whatsapp