Noord-Holland

IJmuidenaar maakt na vernieling nieuw kunstwerk tegen racisme

16 mei 2018, 21.14 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

IJMUIDEN - IJMUIDEN De IJmuidense kunstenaar Joop Stoop heeft een nieuw kunstwerk tegen racisme en discriminatie gemaakt. Het bord waarop teksten zijn geschilderd is vandaag onthuld.

Het kunstwerk is een reactie op anti-discriminatiebord tegenover zijn huis in de JP Coenstraat dat begin maart werd vernield. Drie dagen nadat het daar was onthuld, lag het kunstwerk in stukken verspreid op de stoep.

De vernieling maakte diepe indruk op de kunstenaar. Volgens hem was met de vernieling aangetoond dat racisme wel degelijk bestaat in IJmuiden. Hij deed aangifte van de vernieling.

Escaleren
Stoop wilde aanvankelijk geen nieuw werk maken omdat hij vreesde dat de situatie dan wel eens zou kunnen escaleren. Maar na een maand nadenken begon het toch te kriebelen. In een oude fabieksloods in Alkmaar zette hij zijn nieuwe 'kindje' in elkaar. "Omdat ik me niet in mijn creativiteit en mijn vrijheid wil laten beknotten", zegt hij.

Het kunstwerk is te groot om naar IJmuiden te verplaatsen en zal daarom in Alkmaar blijven. "Wellicht dat het ooit nog eens ergens zal worden tentoongesteld." 

Lees ook: Anti-discriminatiebord onthuld in IJmuiden: "Ook hier is er discriminatie"