Ga naar Content
Noord-Holland

De Metropoolregio Amsterdam, wat is dat eigenlijk?

21 mei 2018, 11.00 uur · Aangepast 22 mei 2018, 17.18 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Flaticon

AMSTERDAM Komende week staat het thema 'Metropool in ontwikkeling' centraal in Jouw Noord-Holland. Maar wat is dat precies, die Metropoolregio Amsterdam? En waarom is het belangrijk? Acht vragen én antwoorden!

1. Wat is de Metropoolregio?
De Metropoolregio is een bestuurlijk samenwerkingsverband van gemeentes en provincies rondom Amsterdam. Dat klinkt heel vaag, maar de Metropoolregio neemt veel belangrijke beslissingen. Bijvoorbeeld over wonen (hoeveel huizen bouwen we en waar) of over verkeer (welke wegen moeten we aanleggen, waar moeten er meer bussen rijden).

Ook beslist de Metropoolregio over de economie (moeten er meer kantoren komen, waar is ruimte voor industrie, welke start-ups krijgen subsidie, wat doen we met alle toeristen), de duurzaamheid (geld voor windmolens) en de natuur.

2. Woon ik in de Metropoolregio?
Dat kan heel goed! In de regio wonen zo'n 2.5 miljoen (!) mensen. In totaal bestaat het samenwerkingsverband uit 33 gemeenten, namelijk Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede- Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort. Ook werken twee provincies mee: Noord-Holland en Flevoland.

Kaart Metropool

3. Waarom is er een Metropoolregio? 
Besluiten die genomen worden over de eerder genoemde belangrijke onderwerpen overstijgen steeds vaker de gemeentegrenzen. Er hoeft niet overal een dure jachthaven aangelegd te worden. Omdat er bovendien weinig ruimte is moeten gemeenten (ja, zelfs Amsterdam) met de buren samenwerken. Hoe kunnen we de beperkte ruimte en geld het beste gebruiken. 

4. Maar wat merk ik dan van de Metropoolregio? 
Niets, en tegelijkertijd toch vaker dan je denkt. Jouw eigen gemeente bepaalt uiteindelijk zelf (en is verantwoordelijk) waar er in jouw gemeente gebouwd en gewerkt wordt en waar de nieuwe weg komt. Maar dat doet jouw gemeente wel in samenspraak met alle andere gemeenten en provincies in de Metropoolregio.

Inwoners hebben vrijwel nooit met de Metropoolregio te maken, maar wat er in de Metropoolregio besloten wordt is wel dagelijks om je heen te zien. Denk hierbij aan een busstation, recreatieplas, windmolens of een nieuw kantorenpark.

5. Wie is de baas van de Metropoolregio? 
Er is geen baas! De burgemeester van Amsterdam is net zo belangrijk als de burgemeester van Oostzaan. Om toch niet oeverloos en eindeloos met iedereen te praten zijn er wethouders, burgemeesters en gedeputeerden die voorzitter zijn van een bepaald onderwerp.

Gedeputeerde Joke Geldhof van Noord-Holland is bijvoorbeeld voorzitter van wonen. Samen met een aantal geselecteerde wethouders maakt zij afspraken waar en hoeveel woningen er gebouwd moeten worden.

Die afspraak moet dan door alle gemeenten uitgevoerd worden. Maar die afzonderlijke gemeenten mogen zelf bepalen hoe die huizen er uit zien en welke kleur de dakpannen moeten zijn.

Vergelijking metropolen

6. Allemaal leuk en aardig, maar wat hebben we hieraan? 
Samen staan we sterker! Als Amsterdam weer een gerenommeerd buitenlands bedrijf weet te strikken, kunnen we de werknemers in Almere laten wonen door dáár woningen te bouwen, maar ook te zorgen voor een goede weg en buslijn naar Almere.

Hopelijk voorkomen we hiermee dat er dingen dubbel gebeuren. En voorkomen we dat een milieuvervuilend bedrijf dat moet verhuizen, niet bij de buren vrolijk verder gaat met vervuilen.

7. Wat wil de Metropoolregio bereiken? 
Als het aan de Metropoolregio ligt, zijn er straks genoeg huizen om in te wonen, is er goed én efficiënt openbaar vervoer en zijn er slimme bedrijven die voor werk zorgen. Dit alles het liefst met voldoende duurzame energie en ruimte voor natuur. 

8. Hoe blijf ik op de hoogte van het laatste Metropoolregio-nieuws?
Via NH Nieuws natuurlijk! Klik in de app of site onder het tapje 'Metropool' en blijf op de hoogte van het laatste Metropoolregio-nieuws.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkelig'.