Noord-Holland

Inbrekers doen zich voor als agenten bij twee ernstige woningovervallen

16 mei 2018, 18.42 uur

NH Nieuws

WEESP - WEESP Een zeer heftige woningoverval in Almere twee maanden terug staat mogelijk in verband met een andere woningoverval in Weesp van een jaar geleden. De politie vraagt in Bureau NH aandacht voor beide zaken.

De overval in Almere vindt plaats aan de Panterweg, op vrijdag 23 maart. Op die avond belt er een man, gekleed in een politie-uniform, aan bij het gezin met drie jonge kinderen. Als de man opendoet, weten de nepagent en zijn gewapende handlanger met bivakmuts naar binnen te komen. Ze willen de kinderkamers doorzoeken en vragen naar een kluis, maar die heeft het gezin niet. Uiteindelijk verlaten de inbrekers het huis met een jas en wat betaalpasjes. 

Overval Weesp
De politie ziet gelijkenissen met een zaak uit Weesp van ongeveer een jaar geleden, waar nepagenten ook een rol speelden. Daar werd in de nacht van 12 op 13 mei 2017 door drie mannen ingebroken bij een 48-jarige vrouw, haar vriend en zijn zoontje van 7. De inbrekers lopen direct naar het bed van de vrouw en roepen dat ze van de politie zijn. Zij en haar vriend voelen zich ernstig geïntimideerd, zeker omdat een van de mannen een groot kapmes bij zich heeft.

De overvallers vragen heel gericht waar 'de plantjes' zijn: de politie vermoedt daardoor dat het trio denkt dat er een hennepkwekerij in het huis is. De bewoonster en haar vriend hebben echter geen idee waar de mannen het over hebben en zijn doodsbang dat de zevenjarige jongen wakker wordt. 

Daders spoorloos
In Bureau NH vertelt politiewoordvoerder Maren Wonder dat zij nog steeds op zoek zijn naar de daders van beide overvallen. Beide keren waren de criminelen vermoedelijk bij het verkeerde adres. "Tijdens de overval in Almere heeft de vrouw gehoord dat de inbrekers tegen elkaar zeiden: "Shit, we hebben het verkeerde huis, er zijn hier geen negers!", waardoor we weten dat ze donkere mensen in huis hadden verwacht. Ook waren ze op zoek naar een kluis, terwijl deze er helemaal niet was."

Ook tijdens de overval in Weesp zaten de nepagenten vermoedelijk verkeerd. "De mannen hadden grijze vuilniszakken bij zich en hebben zo'n tien minuten gezocht naar een hennepplantage. Uiteindelijk zijn ze vertrokken met een gitaar, telefoon en wat munten en is het zoontje niet wakker geworden."

De politie wil de daders zo snel mogelijk pakken en roept daarbij de hulp van het publiek in. "Deze inbrekers doen zich voor als agenten en beschamen zodoende het vertrouwen in de politie. Maar het gaat hier ook beide keren om heftige overvallen met zeer jonge kinderen." Wie iets heeft gezien, kan bellen met de politietiplijn via 0800-6070.