Sport

Ron Vlaar kijkt terug naar derde plek: "Knappe prestatie als je naar de begroting kijkt"

16 mei 2018, 14.18 uur · Aangepast 16 mei 2018, 15.04 uur

- AMERSFOORT - WEESP De play-offs en nacompetitie zijn nog bezig, maar de selectie van AZ heeft al een week vakantie. Aanvoerder Ron Vlaar en trainer John van den Brom blikken terug vanuit hun zonnige tuinen op de competitie. "Mogen winnen omdraaien naar het moeten winnen."

"Kijk je bent derde geworden. Als je puur na de begroting kijkt, dan is dat een hele knappe prestatie", aldus Vlaar. AZ werkte afgelopen seizoen met een begroting van ongeveer 23 miljoen, terwijl Ajax beschikte over een begroting van 80 miljoen. De aanvoerder wil nog graag een jaar bij AZ blijven. Beide partijen zijn op het moment met elkaar in gesprek. Vlaar verwacht zelf dat het wel goed gaat komen.

Lees ook: Ron Vlaar wil graag verlengen bij AZ: "Als het aan mij ligt komt het wel goed"

"Dezelfde formatie"
"Een van mijn belangrijkste speerpunten aan het begin van het seizoen was het publiek vermaken", vertelt Van den Brom in zijn achtertuin in Amersfoort. Vorig seizoen deed AZ het matig. De prestaties waren niet goed en het voetbal was allesbehalve aantrekkelijk. Van den Brom kreeg regelmatig kritiek over de manier van spelen en het wisselbeleid. Afgelopen voetbaljaar was dat dus heel anders. "Ik denk dat ik dit seizoen heel lang hebt vastgehouden aan dezelfde formatie. Dat gaf de ploeg vertrouwen."

Lees ook: Exclusief: een kijkje in de kleedkamer bij de toespraak van Van den Brom

"Uniek"
Alireza Jahanbakhsh was met zijn 21 goals en 12 assists de opvallende man bij de Alkmaarders. De Iraanse rechtsbuiten heeft afgelopen seizoen een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Dat zag zijn trainer ook: "Ik had niet verwacht dat hij topscorer van Nederland zou worden. Een buitenspeler die zoveel goals maakt is uniek."

Lees ook: Topscorer Alireza Jahanbakhsh: "Ik ben klaar voor een volgende stap"

"Tijd nodig"
Enige minpunt in de eredivisie waren de nederlagen tegen de traditionele top drie clubs. "Het mogen winnen omdraaien naar het moeten winnen, daar zijn we mee op weg. Dat gaat niet van het ene op het andere jaar. Dat heeft tijd nodig. Ik denk dat AZ het heel goed voor elkaar heeft", is Vlaar hoopvol.

Voor de volledige terugblik van Ron Vlaar en John van den Brom bekijk de video. De Alkmaarders starten trouwens op 24 juni het nieuwe seizoen.