Ga naar Content

NH Mensenwerk: Anderson is dol op zijn werk als conciërge bij OBS Jules Verne in Hoorn

HOORN Elke maand bivakkeert verslaggever Ron Flens ergens in de provincie. Dat kan in een ziekenhuis zijn, maar ook op een markt, op een zorgboerderij of in een poppodium. Iedere week portretteert hij iemand met een band met die plek: de baas, een werknemer, een klant of een patiënt. Zo belicht hij de locatie door de ogen van verschillende betrokkenen. Deze keer is hij op bezoek bij basisschool Jules Verne in Hoorn.

"Koffie halen, daar hebben de docenten geen tijd voor. Dus ik breng het naar ze toe," vertelt Anderson Baks. Hij is sinds kort conciërge van de basisschool Jules Verne in Hoorn. Hij gaat elke dag fluitend naar zijn werk. "Ik vind het een eer om elke dag de deur open te mogen doen voor alle leerlingen en ze hier welkom te heten."

Multicultureel
De OBS Jules Verne is een basisschool met bijna 200 leerlingen. De meesten komen uit de multiculturele buurt Grote Waal. De 23-jarige Anderson vindt dat fantastisch: "Ik vind dit zo'n leuke school, omdat er kinderen uit allerlei culturen op zitten. Marokkaans, Turks, Pools, Eritrees en Syrisch. En als er conflicten zijn, pakken leraren die direct aan."

Anderson heeft zelf Braziliaanse roots. Hij werd geadopteerd door West-Friese ouders en kwam als jongetje van 6 op de Jules Verne terecht. "De juf die mij toen Nederlands leerde, geeft hier nog steeds les. Leuk hè?"

Een paar jaar geleden ging Anderson naar Brazilië om zijn biologische ouders te ontmoeten. Toen hij terugkwam, is hij een opleiding Jeugdcoach gaan doen en zo kwam hij weer terug op zijn oude school. In de toekomst wil de twintiger wel weer terugkeren naar Brazilië. "Daar is met jeugd een hoop werk te verrichten."

Grenzen
Anderson is relaxed naar de kinderen toe. Als ze hun fiets verkeerd neerzetten, zegt hij daar wel iets van, maar toch moet hij zelf een aantal fietsen goed in de rekken zetten. Op kinderen die te laat komen is de man uit Zwaag niet boos. "Die krijgen wel wat te horen van de docent. En misschien zijn ze met reden te laat." Maar er zijn ook grenzen: als er iemand naast de pot heeft geplast in de wc, dan vertikt Anderson het om dat op te ruimen. Hij loopt dan de klas in en zegt: "Ik leg een handdoek neer en degene die zich geroepen voelt, mag het komen opruimen."

Bezuinigen op conciërges vindt hij een slecht plan. "Waar de docenten niet aan toekomen, dat doe ik." Koffie zetten en halen, printen, de speelplaats runnen, telefoontjes beantwoorden en de school inspecteren. Af en toe staat Anderson ook nog als invaller voor groep 1 en 2."Ik vind het zo leuk hier. Ik zie mijzelf de komende 10 jaar hier wel werken."

Foto: NH Nieuws