Noord-Holland

Stippelmot is plaag voor bomen en struiken, maar voor bewoners 'volstrekt ongevaarlijk'

16 mei 2018, 12.20 uur

Sandra Van de Wetering
Sandra Van de Wetering

- NOORD-HOLLAND De grote witte webben van de stippelmot teisteren vele struiken en bomen in onze provincie en in Haarlem kwamen de rupsjes zelfs in het bed van een vrouw terecht. Zijn deze beestjes gevaarlijk of is het slechts een vies gezicht? NH Nieuws belde met vlinderexpert Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting.

"Ze kunnen eigenlijk helemaal geen kwaad", stelt Vliegenthart direct. "Struiken gaan er spookachtig uitzien, omdat de rupsjes met soms wel duizenden beestjes bij elkaar in een boom of struik gaan zitten. Dat geeft hen een grotere kans op overleven. Maar de diertjes zelf zijn volstrekt ongevaarlijk."

Rupsen in bed
Een Haarlemse vrouw trof de beestjes deze week ook in haar bed aan. Volgens Vliegenthart hoeven mensen niet bang te zijn dat hun dekbed dan ook spontaan in zo'n enorm web verandert: "De kans dat ze in een dekbedhoes gaan hechten, is zeer klein. Daar kunnen ze namelijk niet overleven, omdat er geen bladeren zijn om te eten."

 

Lees ook: Stippelmotten 'teisteren' de provincie

Volgens Vliegenthart is het voor bewoners nu nog even door de zure appel heen bijten, maar is de plaag over ongeveer twee weken klaar. "Dan verdwijnt het spinsel ook en ontpopt de rups zich langzaam tot een kleine nachtvlinder."