Noord-Holland

Gemeente Haarlem: 'Parkeerproblematiek Tjalkkade en Klipperkade niet met elkaar te vergelijken'

16 mei 2018, 11.26 uur · Aangepast 16 mei 2018, 11.38 uur

HAARLEM - HAARLEM Er lijkt op korte termijn nog geen oplossing te komen voor de parkeerproblemen aan de Haarlemse Tjalkkade. De bewoners vinden dat de gemeente te weinig doet aan de parkeerdrukte voor hun deur, maar de gemeente laat weten niet aan al hun verzoeken te kunnen voldoen.

De bewoners van de Tjalkkade noemen zichzelf 'het parkeerafvoerputje' van de stad. Ze zouden zelf hun auto niet kwijt kunnen, omdat veel mensen van buitenaf (scouting, omwonenden van andere straten, vissers) hun auto's daar ook kunnen parkeren. Er geldt vrij parkeren, omdat de bewoners dat ooit zelf hebben afgesproken met de gemeente.

Lees ook: Bewoners Tjalkkade Haarlem zijn parkeerproblemen spuugzat

Tjalkkade is geen Klipperkade
De bewoners willen, nu het in de straat steeds drukker begint te worden en er veel woningen in de omgeving bijkomen, eigen parkeerplaatsen. Net als in de naastgelegen Klipperkade. Daar worden de garages nu breder gemaakt en hebben bewoners een eigen parkeerplek voor de deur gekregen. De gemeente kan aan die eis van de Tjalkkade niet voldoen en laat weten dat er aan de Klipperkade aan beide kanten bebouwing is en dus minder ruimte om te parkeren. Ook wijst de gemeente erop dat de bewoners van de Tjalkkade zowel in hun garage als voor de deur kunnen parkeren. "Onze garages zijn smal en dan kan je nauwelijks je fiets er nog in kwijt. Waarom krijgt de ene straat wel privileges en de andere niet? Het is meten met twee maten", zegt Laura van Groeningen, bewoonster van de Tjalkkade. "Als zij daar een eigen parkeerplek voor de deur krijgen dan moet dat hier toch ook kunnen? Anders was ik wel daar gaan wonen."

Lichtpuntje
Mogelijk is er wel een oplossing in zicht, omdat de gemeente nog een definitief besluit moet nemen over de inrichting van de parkeerplaatsen in de omgeving van de Tjalkkade. Er wordt gekeken of er extra parkeerplaatsen kunnen worden aangelegd. Ook daar heeft Van Groeningen niet echt oren naar. "Zolang het bij ons nog steeds vrij parkeren blijft, blijven anderen hier toch komen. Mensen willen nu eenmaal dicht bij huis parkeren, dus dat lost het probleem niet op."

Volgende week gaan bewoners van de Tjalkkade en de gemeente opnieuw met elkaar in gesprek.