Noord-Holland

'Calamiteitennetwerk Tata Steel, bloemenveiling en Circuit Zandvoort niet berekend op grote terreuraanslag'

16 mei 2018, 08.16 uur · Aangepast 16 mei 2018, 08.41 uur

ANP
ANP

- NOORD-HOLLAND Het communicatienetwerk C2000 waar de hulp- en ordediensten gebruik van maken, dreigt bij een grote calamiteit of terroristische aanslag overbelast te raken. Dat meldt tv-programma Zembla vanavond in de uitzending.

Volgens Zembla kampt het netwerk, waar meer dan 85 duizend mensen gebruik van maken, met grote capaciteitsproblemen. Het systeem zou op z'n laatste benen lopen en steeds vaker met storingen kampen. 

Het systeem wordt gebruikt door hulpdiensten als brandweer en politie, maar bijvoorbeeld ook door huisartsenposten, reddingsbrigades of grote chemiebedrijven. Die laatste groep wordt gerekend tot de 'gelieerde gebruikers'. Vooral voor die groep is de kans groot dat communicatie via C2000 niet meer mogelijk is na een terroristische aanslag, erkent het ministerie van Justitie en Veiigheid tegenover Zembla. 

Bloemenveiling, Tata Steel, Circuit Zandvoort
Het programma heeft een overzicht van de gelieerde gebruikers van C2000. Daarin zijn onder meer de volgende Noord-Hollandse gebruikers terug te vinden: de brandweer van het ECN in Petten, Bloemenveiling Aalsmeer, Tata Steel, Havendienst Zaanstad, Luchthavenbrandweer Schiphol, Medische Dienst Circuit Park Zandvoort en diverse huisartsenposten en reddingsbrigades. 

Daarnaast staat er een trits gemeenten op de lijst: Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Landsmeer, Laren, Naarden, Purmerend, Bussum, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk en Heemstede, Velsen, Zaanstad en Zandvoort. 

Zembla meldt verder dat de invoering van het vernieuwde C2000 (kosten 185 miljoen euro) ernstig is vertraagd. Dat komt door technische problemen bij de leveranciers van het nieuwe netwerk. 

De uitzending ‘Calamiteit C2000’ is vanavond om 21:15 uur te zien bij NPO 2.