Whatsapp

Noord-Holland

D66 gelooft in Schiphol op zee: "Over twintig jaar moet het er liggen"

15 mei 2018, 19.48 uur · Aangepast 16 mei 2018, 00.27 uur

SCHIPHOL D66-Kamerlid Jan Paternotte gelooft erin, het verplaatsen van Schiphol naar de Noordzee. Hij dient vandaag een voorstel in om hier nogmaals onderzoek naar te doen.

Er wordt al heel lang over gepraat, en steeds sneuvelde het plan. Paternotte wil nu opnieuw onderzoek naar de kosten versus de baten. "Twintig jaar geleden is laatste onderzoek gedaan. Toen bleek dat het kan, maar heel duur is. In de tussentid is heel veel gebeurd. Er zijn op heel veel plekken kunstmatige eilanden gebouwd om vliegvelden op te zetten. Wij zouden willen zien wat het oplevert qua bouwgrond die vrijkomt en aan geluidsoverlast die je niet meer hebt, waardoor huizen ook meer waard worden."

Lees ook: Luchtvaartdebat in de Tweede Kamer: Wat wordt er besproken?

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van Schiphol. Schiphol zit bijna op het maximale aantal vluchten, terwijl de vraag naar vluchten toeneemt.

Omwonenden Schiphol
De bewonersorganisaties hebben afgelopen januari ook een voorstel ingediend voor een vliegveld op zee. Maar zij zien liever dat alleen de landingsbanen naar zee worden verplaatst om de economische activiteiten op het land te behouden. 

Lees ook: Vandaag groot luchtvaartdebat in Tweede Kamer: 'Schiphol in de Noordzee is mogelijk'

Ronald Fukken van Bewonersorganisaties Vereniging Schiphol is dus wel blij dat D66 pleit voor nieuw haalbaarheidsonderzoek, maar vindt het idee van een totale verplaatsing van de luchthaven een brug te ver: "Als je dat heel solitair doet, kan het natuurlijk wel. Wij denken dat het een mission impossible is. Maar voor het milieu en de omwonenden zou het prima zijn."

Tijdspad
Volgende week dinsdag wordt bekend of het onderzoek naar Schiphol op zee er komt. De minister is verzocht om voor de zomer de onderzoeksvragen vast te stellen. Volgens Paternotte hoeven we niet heel lang te wachten op de luchthaven als alles meezit. "Over twintig jaar zou het vliegveld er moeten liggen."

Update 15 mei - 21.50 uur
Inmiddels heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van D66 toegezegd dat ze het onderzoek naar Schiphol op zee weer wil oppakken. In dat onderzoek komt de nadruk te liggen op wat er op technisch vlak de afgelopen twintig jaar is veranderd. 

NH Nieuws / Vlucht naar voren
Whatsapp