Ga naar Content

Irritatie over blijvende rupsenplaag: "Bij de buurvrouw lagen ze al in bed"

HAARLEM Volgens bewoners van de Haarlemse Slachthuisbuurt is de gemeente een belofte om iets te doen aan de terugkerende stippelmotrupsplaag niet nagekomen. Voor het vierde jaar worden de bomen voor hun huis kaalgevroten en ingekapseld in het witte web van de krioelende beestjes.

"Ik vind het vieze beestjes. Het voelt niet goed aan." Jan Slooten loopt de hele dag met een vegertje in zijn voortuin en in zijn huis de rupsjes op te ruimen. "Bij de buurvrouw lagen ze al in het bed, want ze had het raam open laten staan."

De stippenmot of de spinselmot eten met z'n duizenden in een korte tijd een boom helemaal kaal en kapselen het in in hun witte web. Daarna ontpoppen ze zich tot een kleine, wit gestippelde nachtvlinder. 

'Loze belofte'
De Haarlemmers voelen zich niet erkend in de overlast die de rupsjes in hun straat veroorzaken. John Schorfhaar is teleurgesteld: "De gemeente doet er niets aan, terwijl ze dat wel beloofd hadden."

En volgens de twee mannen is het ook niet een grote klus. "Als je in het najaar de onderkant van de boom behandelt, schijn je die rupsjes niet meer te hebben." Maar het liefst zien ze nieuwe bomen in hun straat. "Er staan al wel andere en die hebben totaal geen last. Dus het kan wel."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten uit te zoeken hoe het precies zit. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma