Aangiftes gestolen fietsen daalt gestaag

16 mei 2018, 08.00 uur · Aangepast 16 mei 2018, 08.15 uur

ANP
ANP

- ALMERE Steeds minder mensen doen aangifte van fietsendiefstal in de Metropoolregio Amsterdam. Dat blijkt uit politiecijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Het aantal aangiftes bereikte in 2014 een piek en neemt sindsdien gestaag af. .

De meeste aangiftes van fietsendiefstal werden gedaan in Amsterdam. Bijna 10 aangiften per duizend inwoners. In de Beemster waren het er met 0,3 aanzienlijk minder. Het is lastig te zeggen of dat ook daadwerkelijk betekent dat er minder fietsen worden gestolen. De AVc betwijfelt dit. De stichting vermoedt dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden sinds het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen als je online aangifte wilt doen. De politie acht de kans klein dat de aangiftebereidheid daardoor af is genomen. "Vrijwel iedereen heeft zo'n code omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt," aldus een politiewoordvoerder. "Er is dus maar een hele kleine groep van bijvoorbeeld toeristen, die hierdoor afvalt."

Het is volgens de politiewoordvoerder moeilijk een landelijke oorzaak te geven voor de afname van het aantal aangiftes. In Almere nam het aantal aangiftes af met ruim 50 procent. In Haarlem met bijna 35 procent. "Dit is voornamelijk een lokale kwestie. Gemeenten kunnen het hoog op de agenda hebben staan, waardoor in een bepaalde regio het aantal gestolen fietsen daadwerkelijk afneemt." Voorbeelden van maatregelen die gemeenten en lokale politie-eenheden kunnen nemen om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen zijn lokfietsen en voorlichting over het goed en veilig parkeren van fietsen. Volgens André Bouwman, woordvoerder van AVc, ligt het daadwerkelijke aantal fietsendiefstallen nog drie tot vier keer hoger. Al is dit lastig te controleren.

In Amsterdam werden vorig jaar de meeste fietsen gestolen. Namelijk meer dan 8000. Dat aantal staat in schril contrast met de Beemster waar vorig 3 fietsen illegaal van eigenaar wisselden.

Kijk hier hoe vaak er een fiets werd gestolen in uw gemeente

Bij mensen die hun fiets verzekerd hebben, zal de aangiftebereidheid volgens Bouwman van de AVc niet zo snel afnemen. "Wanneer een fiets verzekerd is, moet je aangifte doen voordat je claim in behandeling wordt genomen." Het gaat volgens hem dan vooral om mensen die duurdere fietsen hebben, zoals voorbeeld een E-bike.