Ga naar Content

Nieuwe teksten dagboek Anne Frank ontcijferd: lees ze hier

AMSTERDAM De Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek.

Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.

Lees ook: Ronnie Flex laat tattoo van Anne Frank zetten

Schunnige moppen
De pagina's waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. Het gaat onder meer om schunnige moppen die het Joodse meisje schreef op 28 september 1942.

Anne Frank fragment dagboek

Lees ook: Anne Frank Huis in Amsterdam bindt strijd met lange rijen aan

"Wie de nu ontdekte passages leest, zal een glimlach niet kunnen onderdrukken", reageert directeur Frank van Vree van het NIOD over de moppen. "De schuine moppen zijn klassiekers onder opgroeiende kinderen. Ze maken duidelijk dat Anne, met al haar gaven, vooral ook een gewoon meisje was." 

'Matras voor de soldaten'
Op de website van de Anne Frank Stichting zijn de bladzijden gepubliceerd.

De mopjes zijn als volgt:

Mop 1
Weet u waarom de Duitse weermachtsmeisjes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten.

Mop 2
Man komt ’s avonds thuis en merkt dat een andere man ’s avonds bij zijn vrouw in bed is geweest. Hij zoekt het hele huis af en kijkt tenslotte ook in de slaapkamer-kast, daar staat een totaal naakte man, en toen die ene man vroeg wat de andere daar deed, antwoordde de man in de kast: u kunt het geloven of niet maar ik wacht op de tram.

Mop 3
Een man had een zeer lelijke vrouw en hij wilde niet met haar verkering aanknopen. Op een avond kwam hij thuis en toen zag hij zijn vriend bij zijn vrouw in bed liggen toen zei de man: hij doet en ik moet!!!!

Mop 4
Een man en een vrouw hadden samen verkering gehad, en na een paar maanden werd de buik van de vrouw verontrustend dik, toen liet de man een dokter komen die zei: alles lucht mevr. Alles lucht!!!! Daarop antwoordde de man: “ik pomp toch geen lucht?".

Foto: Shutterstock