Ga naar Content
Noord-Holland

Grote wietplantages gevonden bij inval in Krommenie: vijf aanhoudingen

15 mei 2018, 17.11 uur · Aangepast 16 mei 2018, 00.50 uur
Door: · Foto: Gemeente Zaanstad

KROMMENIE Bij een inval in een bedrijfspand in de Mercuriusstraat in Krommenie heeft de politie twee hennepplantages aangetroffen. Vijf personen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

In speciaal gebouwde, verborgen ruimtes in het bedrijfspand werden in totaal 1.300 planten aangetroffen, meldt de gemeente in een persbericht.

"Dat geeft aan hoe professioneel men hier te werk is gegaan", aldus burgemeester Hamming, die in een tweet de inval en de vondst 'een fantastische actie van de politie' noemt. De omvang van de kwekerij en aangetroffen apparatuur tonen volgens hem aan dat 'niet om kleine jongens gaat'. 

Lees ook: Ook burgemeester Hollands Kroon mag nu drugspanden sluiten

Zoals veel van zijn collega's mag ook de burgemeester van Zaanstad op basis van de Wet Damocles panden laten sluiten als het vermoeden bestaat dat er drugs wordt geproduceerd of verhandeld.

Jaar dicht
Vaak gaat een pand dan voor een periode van drie maanden op slot, maar omdat er in 2016 in andere panden van dezelfde eigenaar ook al wietplantages werden gevonden, blijft het pand in de Mercuriusstraat voor een jaar dicht. "Met dit soort ondermijnende drugscriminaliteit moeten we korte metten maken", besluit Hamming in zijn tweet. 

Omdat de stroom illegaal werd afgetapt heeft energiebedrijf Liander de meters in beslag genomen. Ook gaat het bedrijf aangifte doen van diefstal. De politie heeft de plantages ontmanteld en onderzoekt wie welke rol heeft gespeeld bij de kweek en handel.