Ga naar Content
Noord-Holland

Oproep wijkraden Den Helder: 'Ouders houd je kinderen rustig met luilak'

15 mei 2018, 15.40 uur · Aangepast 15 mei 2018, 16.02 uur
Door: · Foto: Facebook: BuurtPreventieApp Den Helder

DEN HELDER Wijkraden in Den Helder roepen ouders en scholen op de jeugd in toom te houden tijdens de komende luilaknacht. Veel inwoners van Den Helder houden hun hart vast voor de traditionele luilaknacht van vrijdag op zaterdag. Afgelopen jaar waren er zoveel vernielingen dat de wijkraden voor dit jaar een rustige nacht willen: "Dat kinderen van 11 en 15 midden in de nacht op straat lopen auto's omvergooien, in brand steken en besmeuren is niet normaal."

Voor Ton en Germa Gelder staat de luilaknacht van vorig jaar nog vers in het geheugen. In hun hele straat werden auto's besmeurd met dikke witte verf. Germa kon het niet aan en zij kreeg bij het schoonmaken van de auto's een hartstilstand. "Drie weken in het ziekenhuis. Het was allemaal heel emotioneel. Dat is de erfenis van de luilaknacht." Komende luilak zijn ze extra alert en ze plaatsen ook camera's.

Zorgwekkend
Wijkbeheerder Sylvia Hamerslag heeft naar aanleiding van de vernielingen een brief aan alle scholen gestuurd namens de wijkraden met het verzoek de jongeren en ouders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. "Bij het thuisbrengen van de jongeren door de politie vorig jaar waren de reacties van ouders zorgwekkend te noemen: 'Het is toch luilak?' Maar luilak is bedoeld om met veel lawaai langslapers wakker te maken en meer niet."

Lees ook: Luilakvandalen teisteren Den Helder

Verschillende Helderse buurten houden komende luilak extra toezicht met whatsappgroep en buurtwacht. "Het is bijna normaal voor Den Helder dat er vernielingen zijn, maar we hopen dat de jeugd zich toch wat aantrekt van de oproep. "Een enkeling zorgt ervoor dat de auto sowieso veilig staat. "Ik zet de auto bij mijn dochter, dan weet ik zeker die 'ie heel terugkeert."