Ga naar Content

Opleiding artiest moet stoppen: "Ik vind het echt onzin"

AMSTERDAM De Commissie Macrodoelmatigheid MBO heeft onlangs een adviesrapport uitgebracht aan de minister van Onderwijs om de opleiding artiest en de opleiding desktop publisher (dtp) te stoppen, omdat de kans op een baan op de arbeidsmarkt klein is. Onder de opleiding artiest vallen de sectoren dans, theater/acteur, muzikant en musical performer. Er zijn vier scholen die de opleiding aanbieden, blijkt uit onderzoek van NH Nieuws.

Op de kaart hierboven is te zien per school wat het percentage is van de opleiding artiest dat doorstroomt naar het HBO.

Het Nova College biedt de opleiding dans en theater aan. Opvallend is, is dat 48 procent van deze opleiding doorstroomt naar het HBO. "Wij vertellen onze studenten dat de kans op het werk in het creatieve veld hoger is, als je naar het HBO gaat", aldus Frank Brouwer, opleidingsmanager theater en dans.

Suzan Doodeman, student theater is het hier ook niet mee eens. "Ik vind het echt onzin dat een HBO'er kan doorstromen in theater, want juist een MBO’er is goed in het op de vloer dingen oplossen."

Uit het adviesrapport blijkt onder meer dat het werk dat gediplomeerden doen, 50 procent onder het niveau en 50 procent op het niveau is. Sinds 2005 is het aantal studenten op de opleiding artiest gegroeid van 393 naar 3.051 in heel Nederland.

De minister van Onderwijs neemt volgend jaar april een besluit of deze opleiding wordt samengevoegd met andere opleidingen, of wordt geschrapt.