Ga naar Content
Noord-Holland

Vandaag groot luchtvaartdebat in Tweede Kamer: 'Schiphol in de Noordzee is mogelijk'

15 mei 2018, 12.26 uur · Aangepast 15 mei 2018, 17.23 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Vlucht naar voren

NOORD-HOLLAND Er wordt al tientallen jaren over gesproken, maar vandaag wordt er als het aan D66 ligt nieuw leven geblazen in de discussie over het uitbreiden van Schiphol. De luchthaven groeit uit zijn jasje maar vergt volgens de partij al het maximale van de omgeving. Daarom zullen ze de minister vragen serieus te gaan kijken naar het plan om Schiphol te verplaatsen naar zee.

"We moeten nu kijken wat de mogelijkheden zijn. En vervolgens moeten we kijken hoe we die gaan aangrijpen", zegt Kamerlid Paternotte tegen NH Nieuws. Eerder dienden vertegenwoordigers van bewoners al gezamenlijk een plan in om de eventuele uitbreiding van Schiphol alleen toe te staan als dat in zee zou gebeuren. In dat kader werd in maart een rapport 'Een vlucht naar voren' aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. 

Allen uitbreiden of helemaal verplaatsen naar zee?
Volgens Paternotte is uitbreiding naar zee eigenlijk geen optie. Hij zou liever zien dat op termijn de gehele luchthaven verplaatst wordt naar de Noordzee. "Het is een groot luchthavenknooppunt, waar veel mensen overstappen, dan ben je met een aantal landingsbanen op zee alsnog tussen twee luchthavens aan het reizen." 

Bovendien denkt Paternotte dat de verplaatsing op termijn een enorme boost gaat geven aan de Haarlemmermeer. "Er ontstaat ontzettend veel ruimte en de huizen worden weer meer waard." Daarnaast creëert de realisatie van het plan volgens hem een grote hoeveelheid banen. "Denk alleen maar aan alle baggerwerkzaamheden", licht hij toe.

Debat
Tijdens het debat, dat om 16.00 uur begint, komen vanmiddag meerdere sprekers aan het woord en zal vermoedelijk tot laat in de avond doorgaan. Volgend jaar wordt de nieuwe luchtvaartnota gepresenteerd en Paternotte hoopt dat met dit debat een eerste aanzet gegeven wordt om de verplaatsing van de luchthaven nieuw leven in te blazen.