Noord-Holland

5,3 miljoen voor bescherming tegen voertuigterrorisme in Amsterdam

14 mei 2018, 19.53 uur

NH
NH

AMSTERDAM - AMSTERDAM (AT5) Het stadsbestuur in Amsterdam wil 5,3 miljoen euro uittrekken voor 'structurele maatregelen' om te voorkomen dat terroristen met een auto of vrachtwagen op een mensenmassa inrijden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om verzinkbare palen, terrashekken en fietsnietjes. Eerder werden er al tijdelijke maatregelen genomen, zoals betonblokken en bankjes. Dat kon niet op alle 'kwetsbare plekken' en dus komen daar de 'structurele maatregelen'.

 

 

Lees ook: Amsterdam vervangt betonblokken door definitieve anti-terreurmaatregelen

"Het is van belang dat op deze plekken zo spoedig mogelijk structurele maatregelen worden getroffen", stelt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. "Verder wordt nader onderzocht welke structurele maatregelen getroffen kunnen worden op overige plekken en ter vervanging van de huidige tijdelijke maatregelen."

Voorspelbaar
Hij acht het, net als de politie en justitie, 'voorspelbaar' dat in Amsterdam een aanslag met een voertuig kan plaatsvinden. "Een dergelijke aanslag valt nooit geheel te voorkomen, wel kunnen de grootste kwetsbaarheden worden weggenomen door risicovolle locaties te beschermen."

Om welke locaties het precies gaat is niet bekend gemaakt.