Ga naar Content
Noord-Holland

Tekort van ruim drie ton voor Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

14 mei 2018, 16.06 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is het jaar 2017 afgesloten met een tekort van ruim 341.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat naar de gemeenteraden in de regio is gestuurd. De Veiligheidsregio is onder meer verantwoordelijk voor de brandweer, ambulance en GGD.

Het tekort is volgens de Veiligheidsregio het gevolg van het feit dat er de laatste jaren steeds meer taken voor de Veiligheidsregio's zijn bij gekomen. In 2016 was het tekort bijna negen ton. Een jaar geleden werd al voorzien dat er ook in 2017 een gat in de begroting van de Veiligheidsregio zou ontstaan.

Lees ook: Dit betalen inwoners van Noord-Holland voor de brandweer

Sinds 2009 is er al meer dan drie miljoen bezuinigd en volgens de Veiligheidsregio kan het niet met nog minder. Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes, ook voorzitter van de Veiligheidsregio, waarschuwde in 2017 al dat inwoners meer moeten gaan betalen voor hun veiligheid

Minder inhuur extern personeel
Er is ook goed nieuws, zo staat te lezen in het jaarverslag. Het tekort was beraamd op 752.000 euro en valt dus ruim 400.000 euro lager uit. Dat komt onder meer omdat er vacatures niet zijn ingevuld, uitgaven zijn uitgesteld en er is bespaard op de inhuur van extern personeel. Gooi en Vechtstreek gaf in 2016 aan ingehuurd personeel nog bijna 700.000 euro uit, zo bleek uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag.Het was de enige veiligheidsregio waar die kosten de laatste jaren opliepen. In 2017 zou dat 100.000 euro minder zijn geweest. 

Lees ook: 'Regels rond externe inhuur bij Veiligheidsregio aanscherpen'

Het tekort over 2017 komt niet direct op het bord van de inwoners terecht, maar zal gedekt worden door de 341.189 euro uit de algemene reserve te halen. De Veiligheidsregio waarschuwt wel dat 'de kans bestaat dat bij innovatie of onvoorziene uitgaven' er een grotere bijdrage aan de gemeenten wordt gevraagd.