Ga naar Content

Petra Laseur mocht op de middelbare school niet toneelspelen: "Ze wilden me niet voortrekken"

AMSTERDAM Petra Laseur is een van onze bekendste toneelspeelsters. Dochter van twee minstens zo bekende ouders: Cees Laseur en Mary Dresselhuys. Maar voordat ze naar de Toneelschool ging, had ze nog nooit toneelgespeeld. Dat mocht niet van de Montessorischool waar ze op zat.

Biografie

Naam:           
Petra Laseur

Geboren:      Amsterdam, 26 november 1939

Beroep:        Actrice

Erelijst:        Colombina (1970), Theo d'Or (1973 en 1981), Het Gouden Beeld (2002) 

De school van Petra had hoog in het vaandel staan dat leerlingen niet mochten worden voorgetrokken. "Dus als je vader en je moeder op het toneel staan, dan mag jij niet toneelspelen. Toch interessant, hè? Het gevolg was dat ik nog nooit toneel had gespeeld voordat ik naar de Toneelschool ging. Op zich toch ook wel geestig."     

De vreemde schoolregels hebben geen invloed gehad op haar verdere carrière. Ze werd een gevierd actrice. Ze won twee maal de Theo d'Or, de belangrijkste prijs voor een vrouwelijke hoofdrol. De eerste keer voor 'Hedda Gabler' (1973) en jaren later nog een keer voor haar rol in 'Groot en Klein'.

Lees ook: IJf Blokker kon moeilijk met zijn bekendheid omgaan: "Ik ben vrij serieus, hoor!"

"Toen ik voor de eerste keer een prijs kreeg, wist ik niet wat ik meemaakte. Ik vond het geweldig werkelijk. Ik vind prijzen altijd leuk. Ik vind het ook heel leuk om ze uit te reiken. Ik ben voorzitter van de Mary Dresselhuysprijs, dat is een prijs die we eens in de twee jaar uitreiken aan een acteur of een actrice die wij als jury leuk vinden. Dat vind ik enig om te doen, Iemand blij maken met een prijs, is echt heel erg leuk." 

Voor meer iconen klik hier

Petra Laseur (lange versie) - NH Nieuws