Ga naar Content
Noord-Holland

Onderzoek: één op zeven reizigers heeft te maken met agressie in OV

14 mei 2018, 09.18 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Eén op de zeven reizigers in het openbaar vervoer heeft vorig jaar te maken gehad met agressie. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van het kenniscentrum CROW. Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste incidenten zich voordoen in de metro of tram.

Voor het onderzoek werden 87.000 reizigers ondervraagd. Van die ondervraagde reizigers zegt 15,5 procent vorig jaar te maken hebben gehad met een serieus incident in het stads- en streekvervoer. In 2016 was dit nog 13,5 procent. Onder serieuze incidenten vallen bedreiging, mishandeling, beroving, intimidatie of 'lastigvallen', schrijft De Telegraaf naar aanleiding van het onderzoek.

Over Amsterdam zijn geen aparte cijfers bekend. Maar in tram en metro hadden respectievelijk 18 en 19 procent van de ondervraagden een ervaring met geweld. In de trein en bus ging het om 14 of 15 procent. Op veerboten heeft 'slechts' 4 procent te maken gehad met vervelende of bedreigende incidenten. 

Kwalijke voorvallen
Gerard van Kesteren, projectleider bij CROW kan de oorzaak van het toegenomen aantal geweldsincidenten niet aanwijzen. "De reizigerswaardering over het ov is in algemene zin hoger, maar dat lijkt moeilijk te rijmen met een toename van kwalijke voorvallen in trein, bus, tram en metro", zegt Van Kesteren in de krant.

De vakbond voor machinisten, VVMC, pleit voor twee mensen op risicotreinen. "Niet alleen in weekenden en avonduren, maar in principe altijd. Alleen door persoonlijk ingrijpen kun je raddraaiers in toom houden", zegt bestuurder van de vakbond Wim Eilert.