Noord-Holland

NL
V

GVB tegen schippers: "Voorzichtiger varen en netjes aanleggen"

13 mei 2018, 17.56 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het onderzoek naar de botsing met een GVB-pont in Amsterdam, waarbij 13 gewonden vielen, loopt nog, maar het GVB wil dat zijn schippers voorzichtiger gaan varen.

Het gebeurde de afgelopen week twee keer dat een pont bij aankomst te hard tegen de kant voer. Vorige week zondag raakten daar 13 mensen bij gewond, het onderzoek naar dit incident is nog niet afgerond. 

Lees ook: Moeder en dochtertje gewond door ongeluk met pont Amsterdam: "Gemeente, grijp in!"

"We hebben per direct preventief een aantal maatregelen genomen om de veiligheid voor onze reizigers te vergroten", zegt directeur Mark Lohmeijer van Techniek & Operatie van GVB. "Veiligheid is het allerbelangrijkste. We hebben onze schippers de opdracht gegeven voorzichtiger te varen en extra aandacht te besteden bij het netjes aanlanden op de kade."

Vrijdag was er eenzelfde soort maar iets minder heftige aanvaring. Ook nu voer een pont te hard tegen de kade bij CS: "Als gevolg van een defecte vaarhendel, daardoor kon de schipper de pont niet langzaam vaart laten verminderen."

Lees ook: Pont vaart weer hard tegen kade bij station in Amsterdam: "Kapitein was hevig geschrokken"

Zodra de resultaten van het onderzoek naar het ongeluk van vorige week zondag bekend zijn, zal GVB op basis van deze uitkomsten eventuele aanvullende maatregelen nemen.