Ga naar Content

Harry's rondleidingen 'tussen de graven' zijn een hit

MUIDERBERG De grootste Joodse begraafplaats van Nederland ligt in Muiderberg. Er liggen maar liefst 45 duizend mensen, maar eigenlijk weten Muiderbergers amper hoe het eruit ziet. Nu Harry Mock rondleidingen organiseert, wordt het hele dorp nieuwsgierig.

"Ik heb een wachtlijst", glundert Harry. "En het bijzondere is dat hier mensen al 20, 30 of 40 jaar wonen en elke dag langs de muur rijden, maar nog nooit op de Joodse begraafplaats zijn geweest. Het is echt een 'eye opener' voor ze."

Nieuwsgierig
Sinds kort geeft Harry rondleidingen op de begraafplaats. Veel Muiderbergers zijn nieuwsgierig. "Je komt er heel vaak langs en je wilt eens weten hoe het in elkaar steekt en wat de gebruiken zijn in de Joodse cultuur om mensen te begraven", zegt een bezoeker. Maar er zijn ook mensen die dachten dat de begraafplaats gesloten was voor publiek. 

Het is een bijzondere plek voor Harry. Vroeger kwam hij hier altijd voor begrafenissen van zijn familie. Dan kwam hij met de auto naar Muiderberg vanuit Scheveningen, een ritje waarin hij altijd wagenziek werd. "We gingen naar de begraafplaats en weer weg, ik wist nooit dat er nog een dorp achter lag met levende mensen."

Bijdrage
Maar nu hij alweer een hele tijd in Muiderberg woont, is hij de kenner van de begraafplaats binnen het dorp. "Als ik hier rondloop, heb ik toch zoiets van dat ik een bijdrage lever aan de geschiedenis, te meer ook omdat je hier veel herinneringen aan de Holocaust hebt."

Iedereen is enthousiast over de rondleiding. "Het gaat lekker op z'n Harry's; beetje 'laid-back' en chaotisch, echt leuk." Harry is voorlopig niet van plan om te stoppen met de rondleidingen. Iedereen is welkom, ook mensen buiten Muiderberg. 

Foto: NH