0
Whatsapp

Noord-Holland

Opmerkelijke expositie met opgezette honden in Haarlem

12 mei 2018, 21.07 uur · Aangepast 13 mei 2018, 09.58 uur

HAARLEM Voor het raam van creatief centrum De Vlieg in Haarlem hangt een opgezette rottweiler. Het dier is een kunstwerk van de Deense kunstenaar Oscar Juul-Sørensen. De kunstenaar wil met zijn werk mensen aan het denken zetten en dat lukt aardig.

"Het heeft wel wat, het kan", vindt een man, die met zijn elektrische fiets langs de etalage loopt. "Ik vind het walgelijk. Dit is respectloos", brengt een vrouw daar tegenin. De in Nederland studerende kunstenaar heeft het dode dier bij een dierenarts in België gekocht. "Ik heb me laten vertellen dat het een vijftien jaar oud alfa mannetje was. Hij werd gebruikt voor de fok en is doodgegaan in het heetst van de strijd", vertelt Sørensen

Dat zijn kunst gevoelens van afkeer en woede oproept vindt hij juist goed. "Ik wil de hypocrisie van menselijke emoties wanneer het op huisdieren aankomt aan de kaak stellen." De kunstenaar stelt dat wanneer hij voor zijn werk wilde dieren had gebruikt, zoals een hert of een vogel, er geen commotie was ontstaan. "Maar waarom is dat?", vraagt hij zich af. 

Twee maanden in een zoutbad
Sørensen sprak met experts, maar keek ook video'op YouTube over hoe je een dier opzet. Maanden werk zit erin. "Alleen het vel moet al twee maanden in een zoutbad weken." Erg zijn best op de afwerking heeft hij naar eigen zeggen bewust niet gedaan. "Een professionele taxidermist wordt waarschijnlijk niet erg gelukkig bij het zien van mijn werk, maar het gaat mij echt om de boodschap." 

De opgezette honden hebben iets surrealistisch. Met verf zijn hun ogen en mond ingekleurd en heeft de kunstenaar de dode dieren een emotie toegeschreven. Ook het dichtnaaien van de hondenhuid is op sommige plekken erg slordig gedaan. Haarlemmer Jim Mooijekind, eigenaar van De Vlieg, vindt 'dat stukje onkunde' juist mooi. "Het heeft iets van een slecht geanimeerd beest, waardoor een levend wezen opeens een sculpturale kwaliteit krijgt", vertelt hij gefascineerd. 

Respectloos
Minder enthousiast over de werken is Fabian Zoon van de Partij voor de Dieren. "De dieren zijn respectloos en in een lelijke pose opgezet", vindt het Noord-Hollandse Statenlid. Ondanks zijn bezwaren snapt hij de boodschap van de kunstenaar wel. "Je ziet dat we wel vaker heel respectloos met dieren omgaan, bijvoorbeeld in de bio-industrie." Zoon vindt het daarom goed dat deze dubbele moraal nu ter discussie staat. "Al hoop ik dat daar in de toekomst geen dieren meer voor nodig zijn, zowel levend als dood." 

De werken van Sørensen maken onderdeel uit van een grotere expositie. Ook werken van Victor Crepsley en Jason Wright staan door de ruimte aan de Kruisstraat. Ze zijn nog een maand te bewonderen. 

NH Nieuws / Annabelle Zandbergen
NH Nieuws / Annabelle Zandbergen
Whatsapp