Ga naar Content

Vrijwilligers varen eenzame ouderen over de Loosdrechtse Plassen

Voor het vierde jaar op rij verzorgen vrijwilligers boottochtjes voor bewoners van verpleeghuis de Beukenhof. Tijdens het vaarseizoen varen ze twee keer per week met een speciale rolstoelboot over de Loosdrechtse Plassen.

Met het mooie weer is het genieten geblazen. "Gewoon het water en de boten, ik vind alles mooi", vertelt Tineke, terwijl ze over het water kijkt. Ook Corrie vindt het geweldig. "Het kan tegenwoordig allemaal. Vroeger werd je verstoten als je in een rolstoel zat", weet ze zich te herinneren. "Nu is alles anders."

Het idee van de boottochtjes is afkomstig van Ron van Aalst, voorzitter van de Cliëntenraad van verpleeghuis De Beukenhof. De Loosdrechtse jachthaven Wetterwille stelt voor een zacht prijsje een speciale rolstoelboot beschikbaar. Met de hulp van 12 vrijwilligers zijn de wekelijkse tochtjes al drie zomers lang een groot succes. Er gaan jaarlijks ruim 250 mensen mee. Wie zich niet op tijd opgeeft valt letterlijk buiten de boot, want er is maar voor een beperkt aantal mensen plek.

Iets terugdoen voor de gemeenschap
De vrijwilligers doen het met liefde. "Het kost je maar twee à drie uurtjes per week, dus waar hebben we het over", legt schipper Hans Vierstra uit. "Het is gewoon hartstikke leuk. En dan doe je nog wat terug ook voor de gemeenschap”, vindt hij. Vrijwillig chauffeur Hans is het hiermee eens: "Het is gewoon een 'dorpsding'. Je zorgt voor elkaar, zo simpel is het."

Het uitje is niet alléén toegankelijk voor bewoners van De Beukenhof. "Iedereen die eenzaam of slecht ter been is mag mee. Als er plek is, is er plek", vertelt organisator Ron van Aalst aan NH Nieuws. "Ook andere instellingen mogen het concept kopiëren", besluit hij bevlogen.

Foto: NH Nieuws