Noord-Holland

Pastor gehavende Corneliuskerk weer thuis: "Schokkend, dan huil je van binnen én buiten"

11 mei 2018, 20.58 uur · Aangepast 11 mei 2018, 21.19 uur

NH Nieuws/ Anne Klijnstra

LIMMEN - LIMMEN Pastor Johan Olling van de Limmer Corneliuskerk is aangeslagen door de puinhoop die van zijn kerk over is. Vorige week donderdag ging de kerk in vlammen op. Gisteravond keerde de pastor terug van een parochiereis door Ierland. "Schokkend, schokkend. Dan huil je van binnen en ook van buiten."

"Het eerste wat ik dacht toen ik het hoorde was: 'gelijk terug naar Limmen'. In overleg is besloten toch de reis af te maken. Maar je wil er eigenlijk zijn voor de mensen en ons gedeelde verdriet." Pastor Johan Olling, ruim 19 jaar verbonden aan de kerk, kwam gisteravond laat terug van de reis. Hij en zijn vrouw werden opgewacht door tientallen Limmenaren die hen een hart onder de riem kwamen steken. "Hartverwarmend".

Lees ook: Zeer grote brand verwoest Corneliuskerk Limmen: "Het is vreselijk triest"

Vorige week donderdag brandde de Corneliuskerk deels af. De schade aan het dak en binnen is enorm. Steigers zijn langs de muren geplaatst om die te verstevigen. Binnen is het bluswater weggepompt, maar naast het vuur heeft ook dat flinke sporen nagelaten. Pastor Olling bekijkt het vandaag gelaten. "Toen iemand me het nieuws die donderdagavond vertelde, dacht ik eerst dat het een grapje was."

Lees ook: Limmen komt bij van verwoestende kerkbrand: "Kerk betekende heel veel voor ons dorp"

"Ik vind het het ergst voor de mensen die hier hun voetsporen hebben: de trouwtjes of uitvaarten. Maar, ik betrap me er op dat het gebouw me meer raakt dan ik had verwacht". Er zijn door de brand enorm veel spullen verloren gegaan. "Het kerkorgel, schilderijen, beelden en de helft van de grote Bijbel bij het altaar."

Kaarsen bespaard gebleven
Olling is ook verrast over wat er nog bewaard is gebleven. "Het altaar zelf en de doeken erachter. Veel kaarsen zijn kromgebogen door de hitte maar die laten we rechttrekken." De komende weken begint het grote opruimen in de kerk. 

Over de herbouw en restauratie van de Corneliuskerk kan Olling nog niets definitiefs zeggen. "Dat is aan het bisdom in Haarlem". Voor alle diensten en andere activiteiten in de kerk worden andere locaties geregeld.