Noord-Holland

Ouderen willen luie trap in buitenbad: "Nu kan ik er niet meer in"

11 mei 2018, 18.47 uur · Aangepast 11 mei 2018, 23.24 uur

NH Nieuws

KROMMENIE - KROMMENIE Het gloednieuwe buitenbad bij de Crommenije in Krommenie, dat bijna twee jaar dicht is geweest voor renovatie, gaat volgende week weer open. Bezoekers die slecht ter been zijn missen echter een belangrijk onderdeel: een luie trap. En dat is zuur, want nu kan de 93-jarige Mar Roggeveen geen gebruik meer maken van het zwembad. "Ik heb er zo lang op gewacht."

De hoogbejaarde Mar maakt, ondanks haar leeftijd, nog steeds een sportieve indruk. Dat is geen wonder, want ze zwemt nog bijna iedere dag in het binnenbad van Crommenije. Ze had zich er verheugd op volgende week want dan zou ze eindelijk buiten kunnen zwemmen. "Toen ik 91 werd, ging het bad dicht. Ik dacht: 'oh dat duurt twee á drie jaar. Als ik dat maar haal'. Nu heb ik het gehaald, maar ik kan er niet in", aldus Marfma. 

Mar is niet de enige die nu het zwembad niet meer in kan. Er zijn meer ouderen die niet van de rechte trap het zwembad in durven uit angst zicht bezeren of vallen. Zij willen een trap die langzaam afloopt en in het zwembad gehangen kan worden, een zogenaamde luie trap. Dat wordt echter gevaarlijk gevonden.

Nare gevolgen
Jan Pott, manager bij de Crommenije, denkt dat zo'n losse trap handig is voor mensen die slecht ter been zijn, maar juist gevaarlijk voor kinderen. "Die zwemmen er onderdoor of gaan tussen de treden zitten. Dat kan nare gevolgen hebben."

Lift
Het buitenbad heeft wel een lift die mensen in en uit het water kan takelen, maar daar ziet Mart zich liever niet in zitten. "Ik wil het zelf doen. Als je even naar de wc wil, moet je constant iemand vragen om te helpen."

Het zwembad gaat kijken of er in de toekomst misschien een luie trap komt, maar verwacht dat die er op korte termijn niet gerealiseerd kan worden.