Ga naar Content
Noord-Holland

Oproep zeehondencentra: 'Laat achtergelaten zeehondenpup die huilt met rust'

11 mei 2018, 15.45 uur · Aangepast 11 mei 2018, 17.17 uur
Door: · Foto: Ecomare

DE KOOG Strandgangers die op het strand een eenzame en huilende zeehondenpup vinden, moeten deze met rust laten. Die oproep doen meerdere zeehondencentra vanwege de start van de zoogperiode.

Langs de kust worden in het voorjaar honderden zeehondenpups geboren. In deze tijd belanden veel pups in de opvangcentra, omdat ze ogenschijnlijk zijn achtergelaten. Maar vaak is de moederzeehond nog in de buurt, waarschuwt ook Ecomare op Texel.

Normaal gedrag
"Als de moederzeehond gaat vissen en de pup tijdelijk alleen is, kan het jong een klaaglijk geluid gaan maken", stelt het opvangcentrum. "Mensen associëren dit met huilen en denken dan soms dat het dier in nood is. Het is echter normaal gedrag van een jonge zeehond in de zoogtijd om contact te maken met de moeder."

Uit recent onderzoek blijkt dat zeehondenpups veel langer zonder hun moeder kunnen dan eerder werd aangenomen. Ook is gebleken dat zeehondenmoeders meerdere pups tegelijkertijd verzorgen.

Afstand houden
Ecomare adviseert strandgangers bij het zien van een eenzame zeenhondenpup vooral om afstand te houden. "Rust en observatie is dus het devies, de beste plek voor een zeehond is uiteindelijk de zee. Bij twijfel is het goed het dichtstbijzijnde opvangcentrum te bellen. De professionals zullen dan de situatie beoordelen."