Spektakelstuk eindigt in nipte overwinning voor Telstar

10 mei 2018, 15.13 uur · Aangepast 11 mei 2018, 13.52 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Remko Kool

VELSEN-ZUID Ruim 4600 toeschouwers hebben een waar spektakel kunnen aanschouwen donderdagmiddag. Doelpunten, rode kaarten, vroege wissels en een prachtige sfeer tussen Telstar en De Graafschap waren de ingrediënten voor deze echte na-competitiekraker. Telstar won uiteindelijk met 3-2, maar ongetwijfeld voelt De Graafschap zich de morele winnaar.

Met Senne Lynen voor de geschorste Jerson Cabral begon Telstar aan het duel. Het tot op de laatste stoel uitverkochte stadion in Velsen-Zuid trilde bij de opkomst van de spelers. Het vuurwerk bij de opening ging mee het veld op. Fel en scherpe duels tekenden de eerste minuten van de partij. De grootste kans in de openingsfase was voor Andrija Novakovich.

Treffer Platje
In de twintigste minuut kwam Telstar op voorsprong. Een diepe bal van Toine van Huizen werd volledig verkeerd ingeschat door Kevin van Diermen waardoor Melvin Platje oog in oog kwam met Flip Bednarek. Vol overtuiging schoot de aanvaller de bal in het doel.

Dubbele wissel
Kort voor de pauze plaatste Mohamed Hamdaoui de bal bijna in de verre hoek, maar schampte de lat aan de bovenzijde. Twee Superboeren zagen dit niet gebeuren in ieder geval. De Graafschap-trainer Henk de Jong wisselde namelijk in de 35e minuut zowel Van Diermen als Frank Olijve. Youssef El Jebli (nog trefzeker in de laatste ontmoeting in de competitie) en Lars Nieuwpoort kregen de opdracht om het spel te doen keren.

Rode Kaart
Nog voor het rustsignaal kreeg Sven Nieuwpoort zijn tweede gele kaart. Als antwoord bracht De Jong verdediger Bart Straalman voor voormalig Telstar-aanvaller Tarik Tissoudali. De resterende vrije trap van Hamdaoui eindigde op de lat waarna de rebound van Novakovich onterecht werd afgekeurd.

Tweede helft
Ongewijzigd begon de ploeg van Mike Snoei aan de tweede helft. Ondanks dat de Achterhoekers met een man minder speelden in de tweede helft, waren ze de betere partij. Een mislukte voorzet van El Jebli verraste bijna Rody de Boer. Niet veel later kwam Van Huizen goed weg na een stevige overtreding op de rand van zijn eigen strafschopgebied. Wat resulteerde was vrije trap op een gevaarlijke plek voor Mark Diemers.

Trefzekere counter
De vrije trap van middenvelder Diemers eindigde in de muur, waarna Telstar pijlsnel via Platje counterde en de bal bezorgde bij Novakovich. De aanvaller nam de bal goed mee, passeerde Diemers en verschalkte vervolgens Bednarek waardoor het tweede mandje de lucht inging.

Ex-Telstarspelers trekken stand gelijk
Hoewel Telstar al ruim een half uur met een man meer op het veld stond, was het spel van 'De Witte Leeuwen' minder dan de eerste helft toen het nog elf tegen elf was. Het geloof bij De Graafschap kwam terug in de 72e minuut toen een vlotlopende aanval via Myrthe Abena eindigde bij Daryl van Mieghem. De oud-aanvaller van Telstar tike de bal van dichtbij binnen. Twee minuten later zorgde Fabian Serrarens met een rake kopbal voor de 2-2. De spits verruilde afgelopen zomer Telstar voor De Graafschap.

Rake vrije trap
Telstar kwam de tik snel te boven. Een vrije trap op ruim twintig meter werd door Hamdaoui feilloos binnengeschoten waardoor het derde mandje van Telstar de lucht inging.

Van Huizen met rood eraf
Verdediger Van Huizen kreeg in de 85e minuut alsnog zijn tweede gele kaart. Waar hij eerder in de tweede helft al goed weg kwam, kon Kamphuis niets anders doen. Beide elftallen streden in de slotfase nog voor elke meter, maar gescoord werd er niet meer.

Zondagmiddag om 12.30 uur valt de beslissing in de halve finale tussen Telstar en De Graafschap.

Opstelling Telstar: De Boer; Brito, Van Huizen, Van Heertum, Van Iperen; Schouten (Sno/86), Korpershoek, Lynen (Najah/76), Hamdaoui; Platje, Novakovich

Opstelling De Graafschap: Bednarek; Abena, Nieuwpoort, Van Diermen (Nieuwpoort/35), Tutuarima; Olijve (El Jebli/35), Diemers, Klaasen; Van Mieghem, Serrarens, Tissoudali (Straalman/45)