Ga naar Content

Vroege vogels beklimmen Grote Kerk van Alkmaar

10 mei 2018, 15.25 uur · Aangepast 10 mei 2018, 17.05 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Doris van Baar

ALKMAAR Terwijl heel Alkmaar nog ligt te slapen, betreden de eerste bezoekers de steigertrappen van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. De kerk bestaat 500 jaar en speciaal op Hemelvaartsdag kan men de kerk extra vroeg beklimmen.

Vijfenveertig vroege vogels beklommen vanochtend vroeg om 05.00 uur in de ochtend de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar om de stad vanaf grote hoogte te kunnen zien ontwaken. "Ik had mij bijzonder op deze dag verheugd. Het was een unieke ervaring", zegt Gerry Peereboom. 

Vanaf 1 mei 2018 is het mogelijk de kerk te beklimmen. "Tot nu toe is iedereen erg enthousiast. In totaal zijn er al 12.000 kaarten verkocht", zegt mede-organisator Mirella Doss. Op Hemelvaartsdag wilde de organisatie iets speciaals organiseren. "Wij wilden de mensen laten zien hoe de stad ontwaakt en daarvoor bood Hemelvaartsdag de ideale gelegenheid."

Spectaculaire belevenis
De reacties op het evenement op Hemelvaartsdag zijn enthousiast. "Het was een spectaculaire belevenis om in het donker omhoog te gaan en de stad langzamerhand licht te zien worden", zegt Hans Bruggeling. 

De ochtend werd afgesloten met een ontbijt op een van de steigers bovenin de kerk. Tijdens een broodje en bakje koffie kon men ondertussen kijken naar de gewelfschildering uit 1519 van Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Tot 1 augustus 2018 kan de kerk beklommen worden.

Foto: NH Nieuws / Doris van Baar