Noord-Holland

Doppeninzameling en estafette voor hulphonden: "Tess doet alles voor me"

10 mei 2018, 10.27 uur

NH Nieuws / Anne Klijnstra

HEERHUGOWAARD - HEERHUGOWAARD Komende weekend start een estafette om aandacht te vragen voor hulphonden. Jan Boerhoop uit Heerhugowaard doet daar samen met zijn hulphond Tess aan mee. Al jaren zet hij zich in om kennis over de honden te delen en geld in te zamelen voor hun opleiding.

Waar Jan Boerhoop zou zijn zonder zijn Tess? Nergens. "Ze doet alles voor me. Ze helpt met de was, met kleding uittrekken en ze ruikt wanneer ik een hypo krijg en slaat dan alarm." Voor Jan is de noodzaak van hulphonden, of assistentiehonden zoals ze tegenwoordig genoemd worden, overduidelijk.

Zijn hond Tess heeft hij zelf opgeleid met hulp van een coach van de stichting Bultersmekke. "De stichting kiest ervoor om de honden samen thuis te trainen. Voordeel is dat je ze dan vanaf het begin hebt en er ook meer een band mee opbouwt", legt Jan uit. "Het scheelt ook in de kosten, al blijven die aanzienlijk."

Doppen
Inmiddels is Jan ambassadeur van de stichting en geeft hij uitleg op scholen over hulphonden die helpen bij de dagelijkse taken of die mensen met autisme of epilepsie begeleiden. Ook is hij in 2013 begonnen met het inzamelen van plastic doppen. "Die worden gesorteerd door de mensen van Esdegé Reigersdaal hier in Heerhugowaard en verkocht. De opbrengst gaat naar de hulphonden."

"Mensen die wél een hulphond nodig hebben, maar die niet via de zorgverzekering vergoed krijgen, worden zodoende gesteund in de kosten." Jans doppenactie vindt ondertussen in het hele land gevolg. "Bij heel veel bedrijven, verenigingen en kantines worden de doppen gespaard. Tot nu toe hebben we 91.000 kilo doppen met een waarde van zo'n 16.000 euro bij elkaar gespaard. Daar heb je bijna een opgeleide hond voor." 

Estafette
Maar er worden meer acties voor de hulphonden georganiseerd. Komend weekend is de start van een landelijke estafette van de stichting. Zo wil ze aandacht vragen voor de toegang voor de assistentiehonden in gebouwen én het 10-jarig bestaan van de stichting vieren. Zondag komt de estafette aan in Noord-Holland en zullen Jan en Tess het stokje naar de doppenverzamellocatie in Heerhugowaard brengen.