Ga naar Content
Noord-Holland

Ook zeevonk gezien op Texel

9 mei 2018, 21.43 uur · Aangepast 9 mei 2018, 22.35 uur
Door: · Foto: Rowanne Huisman

TEXEL Buiten de provincie was het al gesignaleerd, maar zeevonk is nu ook bij Texel gezien. Medewerkers van Ecomare zagen het verschijnsel gisteravond ter hoogte van Paal 17.

De foto is met een telefoon gemaakt en niet heel scherp, maar de kenmerkende blauwe gloed is goed te zien. "Het was bizar om dat te zien", zegt Jasmijn Hulleman, die samen met twee collega's op pad was om de nachtzwaluw te spotten.  "We hadden gehoord dat er zeevonk zou kunnen zijn, dus toen zijn we door de duinen het strand opgegaan." 

In de hoop het verschijnsel nog een keer te zien gaan ze vanavond weer kijken. "Mijn collega heeft een camera op statief bij zich, dus hopelijk kunnen we mooie plaatjes schieten", aldus Jasmijn.

Wat is zeevonk?
Zeevonk is een eencellig plantje met dierlijke kenmerken. Om te overleven eet het andere organismen, zoals planktonplantjes. Bij warm weer komt het plantje massaal tot bloei en als het in beweging komt, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt, geeft het licht: overdag zalmroze, 's nachts blauw. De gloed is bedoeld om vijanden af te schrikken, maar is tegelijkertijd spectaculair. 

Eerder werd zeevonk ook al waargenomen aan de kust van Katwijk. Frouke Frey van Ecomare gaf toen al aan dat de kans groot was dat het verschijnsel ook snel aan de Noord-Hollandse kust waarneembaar zou zijn.