Ga naar Content
Noord-Holland

DWDD handelde zorgvuldig: Gijs van Dam vangt bot

9 mei 2018, 17.11 uur · Aangepast 9 mei 2018, 17.42 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Matthijs van Nieuwkerk en DWDD hebben "niet onzorgvuldig" gehandeld in de zaak rond Jelle Brandt Corstius, die vorig jaar onthulde dat hij in het verleden seksueel misbruikt zou zijn.

Gijs van Dam, wiens naam overigens niet door Brandt Corstius genoemd werd, had een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. Hij vindt dat het programma en de presentator in de uitzending ernstige beschuldigingen aan zijn adres hebben geuit. 

In die lezing ging de raad niet mee. Ze concluderen dat Van Nieuwkerk en DWDD zorgvuldig hebben gehandeld. "Voor de kijker is voldoende duidelijk dat de uitzending met name het persoonlijke verhaal van Brandt Corstius behelst. Verder is onvoldoende aannemelijk dat Van Dam voor het grote publiek in de uitzending identificeerbaar is", schrijven ze in de uitspraak. 

Lees ook: Gijs van Dam eist excuses van Van Nieuwkerk

Een ander punt dat Van Dam noemde is dat Van Nieuwkerk tijdens het interview met Brandt Corstius het woord 'smeerlap' in zijn mond nam. "Hij heeft klakkeloos de kwalificatie van Brandt Corstius aan het adres van ‘de dader’ bevestigd en er zijn eigen mening ‘smeerlap’ aan toegevoegd. Dit getuigt niet van enige journalistieke objectiviteit", schreef Van Dam in zijn klacht.

Ook op dat punt ving Van Dam bot. "Het stond Van Nieuwkerk vrij om Brandt Corstius over de kwestie te bevragen op de wijze waarop hij dat heeft gedaan. Hij heeft hem voldoende mate kritisch benaderd en nuances aangebracht, en de beschuldigingen niet tot de zijne gemaakt", besluiten ze.