Ga naar Content
Noord-Holland

Dertig jaar cel voor schutter Djordy Latumahina

9 mei 2018, 16.41 uur
Door: · Foto: Facebook

AMSTERDAM (AT5) Djurgen W., de man die volgens justitie Djordy Latumahina doodschoot, is vandaag door de rechter veroordeeld tot dertig jaar cel.

De rechter acht het bewezen dat de 42-jarige W. het vuur opende in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein. Daarbij werd Djordy doodgeschoten met acht kogels en werd zijn vriendin door zes kogels geraakt. 

Zij overleefde het voorval. Hun tweejarige dochter werd 'op een haar na' niet geraakt door het vuurwapengeweld. 'Hun dochtertje moet leven met wat er is gebeurd', zei de rechter. 'De verdachten hebben de moordaanslag nonchalant en roekeloos uitgevoerd, zonder respect voor het leven. Een jong en gelukkig gezin is stukgemaakt.'

De veroordeelde W. werd ook vervolgd voor de poging tot moord op het gezin van Djordy. Het OM had dertig jaar cel geëist. Tony D., die ook verdacht werd van de moord, is vrijgesproken van moord.

Medeplichtigen Ulrich B. en Cedric R. worden respectievelijk veroordeeld tot 18 en 26 jaar cel.

Verdachten
In de zaak waren zeven verdachten, waarvan vijf worden berecht. Volgens het OM waren Djurgen W. en Tony D. de schutters. De bedenkers van het moordplan zouden Cedric R. en Wendel R. zijn geweest, terwijl Ulrich B. volgens het OM optrad als chauffeur. De laatste twee verdachten, Benito L. en Giovanni D., worden ervan verdacht de vluchtauto's gestolen te hebben. Zij waren al op vrije voeten, maar het OM wilde het tweetal toch nog 40 dagen achter slot en grendel.

Lees ook: Vermeende schutter in zaak Djordy Latumahina vrijgelaten

Het OM had dertig jaar cel geëist tegen W. en Tony D.. Laatstgenoemde werd onlangs vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De ouders van Djordy vroegen aan justitie om levenslang op te leggen. Ze vonden de strafeisen van 30 jaar tegen de hoofdverdachten niet hoog genoeg. De ouders stellen dat er in de onderwereld een soort erosie is ontstaan ten aanzien van het leven van onschuldige burgers. De rechter vindt die straf echter niet proportioneel.

Djordy werd 'per ongeluk' vermoord. Niet Djordy, maar drugsdealer Gino M. was het vermoedelijke doelwit. De twee woonden in hetzelfde complex en reden dezelfde auto. Een zwarte Mini Cooper.