Noord-Holland

De Peiling: Verkoop fairtrade producten stijgt. Koop jij ze?

9 mei 2018, 13.30 uur · Aangepast 9 mei 2018, 19.19 uur

- Het gaat goed met de verkoop van fairtrade producten. Het aantal huishoudens dat wel eens fairtrade koopt, is gestegen tot 6 miljoen. Koop jij fairtrade?

Chocola
We kopen vooral fairtrade chocolade. Met sinterklaas steeg de omzet van faitrade chocoladeletters met 77 procent. Maar ook de rest van het jaar kiezen we vaker voor faitrade chocolade met een stijging van 22 procent.

Fairtrade
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden en zorgt er voor dat ze meer verdienen aan hun producten, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het fairtrade keurmerk.

Gewoontekopers
Ons land heeft internationaal gezien lang achtergelopen met fairtrade. Nederlanders zijn gewoontekopers en -eters. We geven niet graag veel geld uit aan boodschappen. Supermarkten zijn daarom lang terughoudend geweest met het aanbieden van de iets duurdere fairtrade producten. Daar komt nu verandering in. Er zijn steeds meer fairtrade artikelen in Nederlandse supermarkten te vinden.

Wat koop jij?
Hou jij bij het doen van je boodschappen rekening met fairtrade of kies je liever voor je vertrouwde A-merken of de laagste prijs? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl.