Noord-Holland

'Gemeente gewaarschuwd voor radicalisering belager Joods restaurant Amsterdam'

9 mei 2018, 09.23 uur · Foto: AT5

Whatsapp

AMSTERDAM (AT5) De gemeente Amsterdam was gewaarschuwd voor de radicalisering van de Syriër die afgelopen december de ruiten van het Joodse restaurant Hacarmel in Amsterdam insloeg. De gemeente besloot echter de man niet op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims.

Dat meldt NRC vanochtend. De waarschuwing kwam van een ambtenaar van de dienst werk, participatie en inkomen. Die waarschuwde dat de man geradicaliseerd was en hulp nodig had. De gemeente vond de man echter eerder 'verward' dan 'radicaal', schrijft de krant. De Syriër werd vervolgens overgedragen aan de geestelijke gezondheidszorg.

Lees ook: Eigenaar Joods restaurant eist politie- en camerabewaking na bekladding

Nu, na het incident, loopt de man wel mee bij de anti-radicaliseringsaanpak. Een woordvoerder van de gemeente meldt de zaak niet te kunnen bevestigen: "Wij doen geen mededelingen over meldingen die worden gedaan bij het Meld- en adviespunt Radicalisering. Dat is vertrouwelijke informatie."

Lees ook: VIDEO: Man met Palestijnse vlag slaat ruiten joods restaurant in

De man wacht nu op zijn proces. Hij wordt vervolgd voor vernieling en diefstal. Het gerechtshof oordeelde eerder dit jaar dat justitie niet een 'terroristisch oogmerk' bij de vervolging hoefde aan te voeren.

Whatsapp