Whatsapp

Noord-Holland

Net gekochte boot vliegt in brand op IJsselmeer: opvarenden gered

8 mei 2018, 19.00 uur · Aangepast 9 mei 2018, 12.11 uur

ENKHUIZEN Twee opvarenden van een motorboot zijn door de KNRM en de brandweer van boord gehaald op het IJsselmeer. Ze hadden alarm geslagen nadat het flink begon te roken. Meest wrange is dat de tien meter lange kruiser net was gekocht.

"Een kennis van ons had de boot gekocht. Wij hebben die gisteren opgehaald uit Zwolle en waren onderweg naar Heerhugowaard. Maar zover zijn we bij lange na niet gekomen", vertelt Kreel Volkers, één van de opvarenden. 

Want onderweg beginnen de problemen. "Opeens kwam er overal rook door de kastjes omhoog, er was flinke rookontwikkeling. De motor was prima op temperatuur, maar waarschijnlijk is de aandrijving oververhit geraakt. Toen werd het wel even penibel, zijn we achter op het dek gaan staan en hebben we alarm geslagen."

Vier boten, waaronder één van de KNRM Enkhuizen met brandweermensen aan boord, snellen naar het schip dat zich midden op het IJsselmeer bevindt. De twee mannen komen er zonder kleerscheuren van af, maar dat geldt waarschijnlijk niet voor het schip.

Total loss
Het lukte niet om de brand volledig op het water te blussen, dus is die mee naar de kant gesleept en daar uiteindelijk geblust. En grote kans dat de kersverse aankoop total loss wordt verklaard. "Voor ons is het even afwachten hoe het nu verder verloopt", vertelt Kreel. "Ik heb m'n broer net gebeld, en die komt ons straks ophalen."

Whatsapp