Ga naar Content

'Witte' valk op de vlucht na roofvogelshow: "Het is een schat van een beest"

TUITJENHORN Ze zijn behoorlijk ongerust, de medewerkers Wings Of Change uit Andijk. Ze zijn afgelopen weekeinde een valk kwijt geraakt na een roofvogelshow bij dierenpark Blankendaell in Tuitjenhorn. Al dagen speuren valkeniers de omgeving van Schagen af waar de valk het laatst is gezien. Het is lastig zoeken, zegt valkenier Hielko van Rijthoven: "Hij is groot en wit, maar dat zijn al die meeuwen ook."

Boven op de Nieuwedijk aan de rand van Schagen staat valkenier Hielko van Rijthoven te draaien met een loer. Zonder succes. De valk ging er plotseling vandoor toen hij zich op bevrijdingsdag werd belaagd door een groep meeuwen. De zender is waarschijnlijk stuk, dus is Hielko aangewezen op zijn verrekijker en tips van voorbijgangers. 

Foto
Er zijn al veel tips binnen gekomen via Facebook, maar meestal zijn het meldingen van de vele buizerds die rondvliegen. "Onze valk lijkt in grote lijnen op een buizerd, maar heeft een witte kop, is heel bleek en spitse vleugels." Wie de valk ziet, doet er goed aan een foto te maken, want Hielko ziet meteen of het raak is of niet.

De valk vormt geen gevaar voor mensen, zoals een paar jaar geleden de terror-oehoe uit Purmerend. "Het is schat van een beest en eerder een beetje bangig. Misschien pakt 'ie een eend of een scholekster, maar ook honden of katten hoeven zich geen zorgen te maken."

Instinct
De vraag is hoe lang de valk zich kan redden in het wild. "Het is een roofvogel en kan zichzelf leren jagen en misschien volgt hij zijn instinct, maar het zal voor en voor ons makkelijker zijn om het eten te pakken wat hij van ons gewend is."

Na een hele dag zoeken is er nog geen spoor van de valk. Er zijn ook geen nieuwe meldingen binnengekomen, vertelt Hielko. Wie de valk ziet kan contact opnemen met de valkenier op telefoonnummer 06-39859143. 

Foto: Facebook Mariëlle Dijkman