Ga naar Content

Petitie tegen 'ziekmakende' antenne Weesp: geplaatst 'zonder lokale participatie'

8 mei 2018, 17.29 uur · Aangepast 8 mei 2018, 19.25 uur
Door: · Foto: Google Streetview

WEESP Omdat ze uit ervaring weet hoe 'ziekmakend' straling van draadloze technologie kan zijn, komt Anouk de Bont uit Weesp in actie tegen de zendmast aan de Leeuwenveldseweg. Omdat de gemeente onlangs heeft omgevingsvergunning voor de zendmast met meer dan een jaar heeft verlengd, is ze een petitie gestart.

Anouk is niet de enige die zich zorgen maakt: uit reacties van omwonenden op de petitie blijkt dat meer buurtbewoners de nabijheid van de mast als een potentieel gezondheidsrisico zien.

Lees ook: Grote zorgen over komst transformatorstation Rijsenhout: "Er wordt een spel met ons gespeeld"

Bovendien stellen dat ze de antenne in strijd is met het gemeentelijk antennebeleid. Wie de petitie ondertekent, dringt er daarmee bij de gemeente op aan het 'voorzorgsprincipe' toe te passen: geen antennes in de buurt van bebouwing. 

Hoeveel invloed zendmasten op je welzijn kunnen hebben, ontdekte Anouk jaren geleden toen haar werkplek recht tegenover zo'n mast werkte. "Hoofdpijn, duizeligheid en last van m'n longen", somt ze de kwalen op die verergerden als ze langer dan vier uur aan het werk was.

'Zonder lokale participatie'
Het stuit de initiatiefneemster vooral tegen de borst dat de antenne 'zonder enige vorm van lokale participatie' is geplaatst. Daarmee is de gemeente voorbijgegaan aan het nationale antennebeleid en omgevingswet, stelt ze. "Daarmee heeft de gemeente de procedures niet nageleefd."

Lees ook: Haarlemmers stappen naar de rechter vanwege zendmast: "Waarom moeten wij eerst ziek worden?"

Inmiddels is de petitie door bijna 150 mensen getekend, wat driekwart van het beoogde aantal handtekeningen is. Anouk is van plan om de handtekeningen eind deze maand aan te bieden aan het Weesper college.