Ga naar Content

Jongensdroom Sjaak komt uit: met Oranje naar het WK Walking Football

MONNICKENDAM Sjaak de Wit uit Monnickendam straalt van oor tot oor. Hij mag uitkomen voor Oranje op het WK Walking Football dat zaterdag wordt gehouden in Bristol.

"Een jongensdroom komt uit!", zegt een opgetogen Sjaak de Wit tegen NH Nieuws. Vandaag trainde hij voor de laatste keer voor het grote evenement op 12 mei. Samen met ex-profs als Kees Kist en Sjaak Swart zal hij strijden tegen andere landenteams.

Euforie
Sjaak speelde vroeger in het eerste van Monnickendam en heeft daarna ook een tijd aan atletiek gedaan. Nu trapt hij af en toe een balletje met zijn Walking Football-team. Dat hij zou worden uitgekozen voor het WK had hij nooit zien aankomen.

Dat gebeurde vorige week tijdens de selectiedag in het Olympisch Stadion. Sjaak ging erheen op aanraden van zijn vrouw: "Doe wat geks in je leven, dan maak je eens wat mee!", riep ze tegen hem.

In de stromende regen streed hij samen met zo'n 200 andere mannen om een plek in de selectie. "Toen werd ik omgeroepen. Ik zat al om me heen te kijken: 'Ben ik dat wel?' Toen ik eenmaal de trap af liep, brak de euforie in mijn los en riep ik: "Een jongensdroom komt uit!" Ik werd meteen opgenomen in de groep van de ex-professionals."

Waarde voor het team
Een heel goede voetballer is Sjaak niet volgens zichzelf, maar hij weet wel goed waar zijn kracht ligt. "Ik ben ontzettend fit, ik heb een heel goede conditie, ik ben vrij snel en denk dat ik ook wel een aardig spelinzicht heb." Ook qua inzet hoeven zijn teamleden zich geen zorgen te maken. "Ik ga er wel voor om die cup mee te nemen, zoals die andere jongens er ook voor gaan."

Maar mocht het toch niet helemaal gaan zoals gepland, is dat voor Sjaak geen smet op het avontuur. "Het kan nu al niet meer stuk. Ik ben geselecteerd, dit heb ik alvast bereikt. Niemand kan mij dit meer afnemen!"

Wat is Walking Football?
Het grote verschil met voetbal is dat er niet gerend mag worden tijdens een potje Walking Football. Dat houdt in dat een speler nooit met twee voeten tegelijk van de grond mag zijn. Verder mag de bal nooit hoger gespeeld worden dan kniehoogte en zijn slidings uit den boze.

Foto: NH Nieuws